Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Ny forskning (2023)

Vi har alla varit där - liggande i sängen med vad som känns som tio ton vikt på dina ögonlock. Du är trött från föregående dag, men kan inte somna hur mycket du än försöker. Hur orättvist är det? Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Du arbetade hårt med det uppdraget eller festade ditt hjärta, men timmarna tickar förbi. Inte för brist på försök, det verkar vara utanför din kontroll.


Här påKuddekub, vi är redo att hjälpa dig att vända ditt liv. När du väl förstår varför du inte kan sova på natten trots att du är trött genom dessa vanliga misstag, kommer du att vara redo att ta världen med storm. (eller åtminstone gå upp före lunchtid.)

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? TEMPERATUR.

Att försöka sova i en svettig och obekväm säng är som sommarcamping. Oavsett hur trött du är, kommer sömnen inte i natt. Du kan tillbringa en sömnlös natt med att bråka med termostaten för att få "Goldilocks Zone." (Om du vågar vara så djärv - du skulle inte vilja bli utskrämd för att du rörde den!) En annan potentiell "lösning" är att rikta en fläkt mot dig själv, vilket skapar ytterligare ett problem med att ha ett kallt ansikte hela natten. Vi förstår hur irriterande det kan vara att fortsätta vända sig till den svalare sidan av kudden med några minuters mellanrum, och det är därför vi uppfannSide Sleeper Ice Cube Kuddeför att hålla dig sval hela natten.


Avstå från besväret med sociala medier life hacks och investera i dig själv genomSide Sleeper Ice Cube Kudde. Glöm att vara trött och att inte sova för när kylan av de frusna fibrerna slår dig, är det enda som återstår för dig att få den mest vilsamma sömnen i ditt liv. Det bästa sättet att hålla det här mysiga tåget igång är att skaffa dig enZipFit kylmadrassskydd. Det är som att sova på ett moln som är den perfekta temperaturen för dig. Anta att du kämpar för att somna trots att du är trött på grund av dålig temperaturkontroll i sängen. I så fall kan du nu kyssa svettiga sömnlösa nätter adjö. Om du vill kolla in hela samlingen avIce Cube kylkuddar, du kan göra dethär.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Ny forskning (1)

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött: ÅNGE.

Oavsett om måndagen tyvärr har rullat runt igen eller om du har ett stort test nästa dag, spelar det ingen roll vad som håller dig vaken. Om du försöker sova orolig, dömer du dig själv till en rastlös natt framför dig. Eftersom din väckarklocka tycks göra en västerländsk konflikt med dig när timmarna går, spiralerar stressen bara. Även om du gick och la dig i tid har du bara fem timmar på dig tills larmet anfaller dig. Och nu oroar du dig för hur mycket tid du har förlorat när du ligger där, vilket ökar stressen ännu mer. Ju längre du är vaken, desto mer blir det en förlora-förlust-situation. Dina ögon tynger dig eftersom du inte kan sova, oavsett din trötthet. Även om du hittar ett sätt att somna, kan du vakna och oroa dig för att du kommer att missa ett alarm eller vakna sent.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Ny forskning (2)


Så hur fixar du detta? Här är några idéer för att lugna ditt sinne:

 • Lägg undan din mobiltelefon och läs. Ett bra sätt att rensa ditt sinne innan du lägger dig är att läsa och istället för att göra det på din telefon, ta en av de böckerna som du har köpt och lovat dig själv att du skulle läsa och faktiskt läsa den.
 • Skriv om din dag. Att tänka tillbaka på vad du gjorde den senaste dagen och sätta det på papper är ett bra sätt att slappna av i hjärnan och förbereda sig för att sova.
 • Lyssna på vitt brus. Ibland är allt du behöver för att slå dig ner i sängen lite ljud. Det låter kontraintuitivt till en början, men det fungerar. Vissa ljud inkluderar regn, vågor, tåg/flyg, fläktljud etc.
 • Ta en sömn Cubezzz. Ett av de mest effektiva sätten att somna är genom att ta en kapsel före sänggåendet. Vår egenutvecklade Sleep Herbal Blend kommer att få dig att sova innan du ens har en chans att räkna får.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? OBEHAG

Den genomsnittliga personen kommer att tillbringa en tredjedel av sitt liv med att sova, så spendera den tiden klokt i en bekväm säng. Människor förstår inte varför de inte kan sova på natten trots att de är trötta men sedan kommer att ha en obekväm, gammal, knarrig, kliande säng. När någon kontinuerligt sover i en outhärdlig säng ger de inte sin kropp en chans att få den bästa sömnen.

Här påKuddekub, vi vill ge dig den mest fantastiska sömnen i ditt liv. Du behöver inte längre lida av att sova på samma madrass som din mamma köpte dig under ditt första år på college.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Ny forskning (3)

 • VårKudde Cube Madrassär fast för att hålla dig och dämpa din kropp för att stödja dig när du sover. Designen av madrasser vänder sig vanligtvis till någon som sover på rygg, samtidigt som man försummar behoven hos sidoslipare och förvisar dem till mellanbarnen. Pillow Cube har speciellt designat denna madrass med sidoslipers i åtanke, eftersom den är gjord för att stödja ens ryggrad och olika vinklar.
 • VårKudde Cube Madrass Deluxeger allt den tidigare madrassen gjorde, bara bättre, som ett äldre barn. Det finns ett skum av högre kvalitet som ger ännu mer komfort och stöd. Vi erbjuder båda madrasser från storlek Twin till California King. Du kan till och med prova en hel hundra natt på vilken madrass som helst för att verkligen förstå och uppskatta storheten med Pillow Cube.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? SKÄRMTID

Vi är alla skyldiga till undergångsscrollning av våra sociala medier-flöden till småtimmarna på natten. Sedan när det är dags att verkligen sova, kämpar vi för att göra det. Du kan till och med vara riktigt trött under dagen och är redo att sova direkt när du kommer hem, men då kan du inte efter att ha scrollat ​​igenom din telefon.


Här är tre anledningar till varför du inte kan sova på natten trots att du är trött.

 • Du minskar din produktion av melatonin med blått ljus. När du använder din telefon avger skärmen blått ljus som minskar mängden melatonin som din kropp producerar, vilket gör dig piggare och känner dig mindre trött.
 • Skärmljuset är ett falskt väckarklocka. När du håller telefonen två tum från ansiktet och tittar på kattvideor klockan 03.00, lurar du din hjärna. Vad detta gör (annat än att få dig att ifrågasätta vad du gör klockan 3 på morgonen) är att berätta för din kropp att det är morgon och att det är dags att vara vaken. Kroppen förväntar sig att väckas av naturens ljus som säger åt den att börja dagen men förvirrar telefonljuset för samma syfte.
 • Att vara i telefonen kan öka din ångest. När du bläddrar kan du få reda på en glömd händelse eller nyheter om en tragedi. Dessa är de typer av saker som kommer att få dig att få panik och inte sova.

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? MAT & DRYCK

Lång dag på jobbet och du dricker orimliga mängder koffein för att klara dagen. Du är redo att sova den natten och kan bara inte somna trots att du är vansinnigt trött. Det är helt enkelt inte vettigt förrän du kommer ihåg energidrycken du drack mot slutet av dagen. Vissa livsmedel och drycker kan fungera som stimulantia och göra precis vad du inte vill att de ska göra, och hålla dig vaken. Nästa gång du är ute och äter kanske det är dags att byta ut din läsk mot vatten så att du kan sova bättre.


Mat och dryck att undvika när du försöker få en god natts sömn.

 • Du bör undvika koffein, särskilt efter 15.00, om du har något intresse av att få en god natts sömn. Vissa människor kanske hävdar att koffein inte gör något med dem och fortsätter att dricka sin dietläsk, men det kan ha en subtil effekt på ens sömn. Även om de kanske sover hela natten, kanske de aldrig når REM-sömn och vaknar trötta.
 • Ett annat stimulerande medel att hålla utkik efter är nikotin eftersom det är vanligt att hålla dig vaken. Studier har visat att träffen du får av vaping faktiskt är mycket mer intensiv än när du röker, vilket kommer att leda till ännu sämre nätters sömn.
 • Att äta fet och sockerrik mat kan få dig att kämpa för att somna också. När mamma rekommenderar att du bara dricker ett glas vatten och går och lägger dig igen, kanske du måste ta upp henne på hennes råd. Om du får lite sömn kanske det inte är den bästa natten i livet eftersom fet och sockerrik mat brukar väcka människor hela natten.
 • Alkohol orsakar olika reaktioner. För vissa hjälper det dem att somna, och för andra inte så mycket. För människor som inte kämpar för att somna på alkohol kan natten vara tuff som kan vara med olyckliga oförskämda uppvaknanden från alkoholen. Om någon får chansen att sova hela natten, är det osannolikt att de skulle ha fått hälsosam sömn med bristen på REM-sömn.

FAQs

Varför kan jag inte sova på natten trots att jag är trött? Ny forskning? ›

Hjärtsvikt, stroke, Parkinsons sjukdom, demens och depression är andra exempel på sjukdomar som påverkar sömnen. Då ska man i första hand behandlas för dessa besvär. Urinvägssymtom leder ofta till att man måste gå upp flera gånger på natten för att kissa, vilket också stör sömnen.

Varför kan jag inte sova när jag är trött? ›

Du kan också ha svårt att somna om du ägnar dig åt träning eller engagerande aktiviteter för sent. Att gå från klarvaken, och fullt aktiv, till sömnig är en process som kräver förberedelse. Det kan också vara svårare att somna om du inte ger hjärnan pauser under dagen, utan har ett ständigt flöde av intryck.

Varför kan jag inte sova på natten? ›

Sänk belysningen och undvik ljuset från skärmar, eftersom de kan motverka sömnen. Om du har svårt att slappna av kan det hjälpa att göra en avslappningsövning eller ta ett varmt bad eller dusch. Det kan vara lättare att somna om du skriver ner vad som har hänt under dagen, till exempel i en dagbok.

Hur lång tid tar det innan man dör av sömnbrist? ›

Det leder till bland annat viktnedgång, hallucinationer och förvirring. Det leder också till att patienten dör, vanligen inom ett och ett halvt år. Det sker alltså livsviktiga processer i kroppen när vi sover, något vi gör under en stor del av våra liv.

Vad händer i hjärnan när man inte kan sova? ›

En hjärna som lider av sömnbrist kan misslyckas med att framgångsrikt tolka dina minnen. Detta tack vare förändrad funktion i hippocampus, såväl som i vår prefrontala cortex och hjässloben parietala regioner. I hjässloben blir sinnesintrycken från öga, öra, hud och rörelseapparat samordnade med varandra.

Vad betyder det om man inte kan sova? ›

Vad sömnstörningen beror på kan härledas till en rad olika ting. Kanske är du stressad, suttit för mycket med telefonen så det artificiella ljuset påverkat dig? Eller kanske är det dina rutiner som inte fungerar? Att hjälpa sig själv när du inte kan sova och lider av sömnproblem kanske kan låta svårt.

Vad ska man göra om man inte kan sova? ›

Typiska kännetecken för insomni (allvarliga sömnproblem)

Insomni handlar om att inte kunna sova. Antingen att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Det är också vanligt med blandningar av de här tre varianterna.

Vad händer i kroppen om man inte sover? ›

Vad händer om du sover för lite? – Då blir vi trötta. Vi får sämre inlärningsförmåga och koncentrationsförmåga. Brist på sömn och sömnstörningar över en lång period kan leda till allvarliga tillstånd som hjärtkärlsjukdom, utmattningssyndrom, stress och depression.

Varför kan jag inte sova borta? ›

Så sover du bättre borta

Ta med något hemifrån, t ex en kudde som hjärnan kan koppla till en välbekant doft. Hjärnan är ett associativt organ och det ökar chansen att hjärnan känner sig trygg, vilket gör att både höger och vänster delen av hjärnan når återhämtande djupsömn i samma utsträckning när du sover.

Är 6 timmars sömn för lite? ›

De flesta behöver 7–8 timmars sömn. Men om man en natt sover 1–2 timmar mindre påverkar detta inte prestationsförmågan dagen efter. Om man gradvis minskar sin sovtid med exempelvis 15 minuter i veckan, ställer kroppen om sig så att sömnen blir ”effektivare”. Mängden djupsömn ökar och man fungerar bra dagen efter.

Vad är det längsta en person har sovit? ›

I normala fall går det inte att dö av akut sömnbrist. Hjärnan kommer att stänga av sig själv när den inte klarar av att vara vaken längre. Rekordet på 11 dygn utan sömn slogs av en amerikansk discjockey på 1960-talet.

Är det bättre att Dygna än att sova 2 timmar? ›

Även om man kan få mycket gjort genom att stanna uppe på nätterna kan den uteblivna sömnen leda till värre saker än mörka ringar och påsar under ögonen. Sömnexperter säger att förmågan att få en god natts sömn kan rubbas i flera dagar framöver om man dygnar.

Varför kan jag inte sova och ska jobba imorgon? ›

9 Vad ska jag göra om jag inte sovit och måste jobba? Var extra försiktig, och kom ihåg att du inte fungerar som vanligt. Försök få dagsljus och frisk luft för att känna dig piggare. Även kaffe ökar din vakenhet på kort sikt, men tänk på att mycket kaffe kan göra det svårare att sova på natten.

Hur stänger man av hjärnan när man ska sova? ›

Ett effektivt sätt att stänga av hjärnan när du ska sova är att skriva ner dina tankar. Om du inte kan sova på grund av att du tänker för mycket kan det vara bra att göra detta. Du kan på så vis rensa din skalle och även identifiera de tankar som påverkar din sömn negativt.

Är det farligt att inte kunna sova? ›

Det är inte farligt att inte kunna sova ordentlig under några få nätter, även om det är jobbigt. Men om du sover för lite natt efter natt, besväras av trötthet, mår dåligt och fungerar sämre i din vardag, kan du behöva hjälp med att få en fungerande sömn.

Vilket hormon gör dig sömnig? ›

Melatonin är kroppens eget hormon som reglerar sömn och vakenhet. I Sverige har melatonin använts som läkemedel för sömnsvårigheter i mer än ett decennium. Läkemedlet blir allt mer populärt. Melatonin utsöndras från tallkottkörteln i bakre delen av hjärnan.

Kan inte sova när det är tyst? ›

Se till att det är mörkt, tyst och svalt där du ska sova och lägg bort mobil och läsplatta. Ligg inte sömnlös länge i sängen. Gå upp om du inte har somnat efter en halvtimme och gör något stillsamt som att läsa en bok. Gå tillbaka till sängen när du känner dig sömnig.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 20/08/2023

Views: 5454

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.