Vad är bättre: kroppstvätt och kroppsskrubb? (Förklarat) (2023)

Åh, den urgamla frågan. Vad kan jag göra för att hålla min hud frisk och ungdomlig? Att ta hand om din hud hjälper dig att åldras graciöst men är också mycket viktigt för din allmänna hälsa. Visste du att din hud är det största och ett av de viktigaste organen i din kropp? Det gör mycket mer än du kanske tror. Vår hud håller ihop vår kropp och är vår sköld från omgivningen. Det är den skyddande barriären för alla våra inre organ och en viktig del av vårt immunsystem. Vår hud är vår personliga livvakt som arbetar 24/7. Så vi vill inte bara se till att vår hud ser bra ut, vi vill behålla den här superhjälten i vår kropp som arbetar i toppform från topp till tå. Så vad är bättre för vår hud? Kroppstvätt vs kroppsskrubb? Här är den magra:

Vad är Body Wash?

Vad är bättre: kroppstvätt och kroppsskrubb? (Förklarat) (1)

Kroppstvätten är som gammaldags tvål men med några extra fördelar. Tvål och kroppstvätt tar båda bort smuts, olja, svett, kosmetika och andra äckliga saker från huden, men tvål tenderar att vara hårdare, torkande och lite nötande jämfört med kroppstvätt. Till skillnad från traditionell tvål innehåller kroppstvätt speciella formuleringar som gör den skonsammare. Den innehåller också speciella ingredienser för att återfukta torrare, känslig hud.

Hur Body Wash fungerar

Vi har alla olika typer av hud. Vissa har fet hud, andra torr hud och vissa har en kombination av båda. Här är en liten kemilektion. Kroppstvätt, som de flesta hudrengöringsmedel, fungerar när två saker kombineras, s lipofila del och en hydrofil del. Vänta! Låt inte dessa nya ord skrämma dig. Eftersom smuts är lipofilt kommer det inte att lösas upp med endast vatten. Ener hydrofil. När en hydrofil eller vattenlöslig del tillsätts skapas ett ytaktivt ämne. Enkelt uttryckt, den lipofila delen löser upp smutsen och den hydrofila delen tvättar bort den. Bom, Kroppstvätt!

Vad är Body Scrub?

Vad är bättre: kroppstvätt och kroppsskrubb? (Förklarat) (2)

Ett av de bästa sätten att ta bort döda hudceller, generera nya och upptäcka vacker, glödande hud är att använda en metod som kallas exfoliering. Exfoliering är att fysiskt ta bort döda hudceller på ytan av din hud. Kroppsskrubb är fysiska exfolieringsmedel som mekaniskt rensar bort döda hudceller med hjälp av små milda korn. Termenskrubbakan komma från att kombinera en olja eller fuktbas med socker, salt, mikropärlor eller till och med lera som hjälper till att ta bort död och torr hud. Våra kroppar regenererar naturligt nya celler lite långsammare än vi vill, så att applicera en kroppsskrubbexfoliator förflyttar processen lite snabbare. Kroppsskrubb är ett av de enklaste och effektivaste sätten att exfoliera. Andra kroppsexfolieringstekniker du kanske känner till är att använda luffar eller torrborstning. Förutom otroligt slät hud, minskar exfoliering även uppkomsten av fina linjer och rynkor och gör att huden ser fastare ut. EnligtAmerican Academy of Dermatology, kroppsskrubbar, när de appliceras på rätt sätt kan också förbättra absorptionen av hudvårdsprodukter och öka kollagenproduktionen.

Kan du använda kroppsskrubb som kroppstvätt?

Först och främst såvida inte förpackningen anger att produkten är en två i en kroppstvätt, kroppsskrubbduo, skulle vi säga, nej.Dessa två produkter är skapade för att utföra olika hudrutinuppgifter. Och det är därför. Kroppstvätt är avsett att ta bort smuts, olja, föroreningar, kosmetika etc. från din hud. Body Scrub är avsedd att exfoliera ren hud eller ta bort döda hudceller och torr hud. Kroppsskrubb kommer att fungera mycket bättre och vara effektivare när huden är fräsch och ren. De flesta hudvårdslinjer erbjuder både kroppstvätt och kroppsskrubb som ett set, där du rengör först, exfolierar sedan och avslutar med en fuktkräm. Detta gör det enkelt, skonsamt och säkert att inkludera båda produkterna i din skönhetsrutin. Men om du har slut på kroppstvätt och kroppsskrubb är det enda du har, fortsätt och skrubba bort. Du kanske inte får de mest effektiva resultaten när du använder båda produkterna tillsammans.

Använder du en kroppsskrubb före eller efter kroppstvätt?

Svaret på denna miljon dollarfråga är ungefär lika enkelt som svaret på "Vad kom först, hönan eller ägget?" Vår forskning kommer ända ner till din hudtyp och dess behov och dina övergripande personliga preferenser. Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel svar. När du först använder en kroppstvätt tar du bort all smuts, olja, svett och orenheter från huden. Detta gör att kroppsskrubben kan bearbeta sin magi bättre och erbjuda en bättre exfolieringsupplevelse. Plus att de flesta skrubbar kommer att göra underverk utan att ta bort hudens fukt, vilket är ytterligare en fördel med att använda kroppstvätt först.

Nu för alla er fans av kroppsskrubbare som första steget. Det är helt ok och effektivt men på ett annat sätt. Om du är någon som har fet hud, till exempel, kan kroppsskrubbar som innehåller höga mängder fuktighetskräm och olja lämna din hud att kännas tyngd och fet, även efter sköljning. Så om du använder din kroppsskrubb först, förbereder du på sätt och vis din hud för en fräsch exfolierad yta. Att sedan använda kroppstvätt efteråt kommer att ta bort rester från kroppsskrubben. Detta kommer att resultera i en mer behaglig glödande hud. Så du är domaren. Experimentera för att se vad som fungerar bäst för dig. Experter rekommenderar att alla använder både kroppsskrubb och kroppstvätt i sina hudvårdsrutiner. Det spelar ingen roll vad som kommer först, tvätten eller skrubben.

Hur många gånger i veckan ska du använda en kroppsskrubb?

Nu är här en annan miljon dollar fråga. Hur många gånger i veckan ska du använda en kroppsskrubb? Enligt våra hudvårdsexperter påAveeno.com, hur ofta du bör använda en kroppsskrubb beror helt på din hudtyp. Din hud kommer att "berätta för dig" när det är dags. De föreslår att de med torr hud, exfolierar två till tre gånger i veckan med en kroppsskrubb som innehåller återfuktande oljor och mjukgörande ingredienser. Om du har känslig hud räcker det att använda en skonsam produkt en gång i veckan. Om du har kombinerad hud, experimentera. De säger att tumregeln är att de flesta hudtyper gör bra med kroppsskrubb en eller två gånger i veckan. Kom alltid ihåg att återfukta de dagar du inte exfolierar eftersom det är nyckeln till att göra din hud mjuk och frisk. Se alltid på förpackningen för deras rekommendationer.

Är Body Scrubs dåligt för din hud?

Kom ihåg att vår hud är ett av våra största organ, vår personliga livvakt, och är en viktig del av vårt immunförsvar. Det sista vi vill göra är att använda hårda produkter som kan störa hudbarriären så att skadliga bakterier, bakterier, virus och andra dåliga saker kan komma in. Som sagt, kroppsskrubbar som innehåller skonsamma exfolieringsmedel och som används på rätt sätt är helt säkra. och effektiv. Enligt en artikel iReviewed.com, "nyckeln är verkligen att använda produkter som är skonsamma och som inte kommer att slita sönder huden. Det finns någon scrubs som innehåller hårda ingredienser som skarpa malda nötskalsbitar som kan orsaka hudskador. Om partiklarna som används i kroppsskrubben är grova eller vassa eller om för mycket tryck appliceras på huden, kan små mikroskopiska tårar uppstå som gör huden sårbar för infektioner. Kroppsskrubbar som använder skonsammare ingredienser som havetsalt, fingranulerat socker, jojoba-pärlor eller till och med överbliven kaffesump som kombineras med en fuktgivande bas som olivolja eller avokado är helt bra och säkra. Använd alltid en fuktkräm efter en kroppsskrubb för att låsa in hudens fukt och skydda eller till och med reparera hudens barriär.

Sockerskrubb eller saltskrubb, hur väljer man?

Några av de bästa kroppsskrubbingredienserna finns i köksskafferiet. Två av de mest populära ärsocker och havssalt. Men vilken fungerar bättre och ger bäst resultat? Detta är ytterligare en av de personliga preferenserna som kan kräva lite experimenterande. Tänk på att inte två hudtyper eller behov är desamma. Låt oss börja med socker. Sockergranulat är rundare än salt och skapar en fri slipande skrubb. Sugarbody scrub är det bättre valet för ansikte, hals och för dem som har känslig hud. Till skillnad från salt löses sockerkroppsskrubb i vatten och gör en skonsammare manuell peeling för att ta bort döda hudceller och avslöja fräsch hud. Sugar scrubs kan användas två eller tre gånger varje vecka.

Går nu över till salt kroppsskrubb. De exfolierar och eliminerar döda hudceller manuellt, men erbjuder också avgiftningsfördelar. Salta kroppsskrubbar drar ut gifter ur kroppen och lindrar inflammation. Saltkroppsskrubb bör appliceras på torrare hud inklusive händer, fötter, armbågar och ben. Tyvärr bör de som har känslig hud inte använda saltkroppsskrubb. Havssaltskrubbar är mer slipande och bör endast appliceras en gång i veckan.

FAQs

Vad är kroppsskrubb bra för? ›

En body scrub har en grovkornig, tjock konsistens som tar bort döda hudceller och orenheter. Huden förnyar sig och ersätter gamla hudceller, men en body scrub kan göra att du snabbare får uppleva en mjukare och smidigare hud med fräschare lyster.

Hur ofta ska man använda kroppsskrubb? ›

Hur ofta du behöver peela huden beror på vilken sorts peeling du använder och vilken hudtyp du har. Det bästa brukar vara att ge huden några dagar på sig för återhämtning och att peela som mest ett par gånger i veckan. Avsluta alltid med serum och kräm, eller allra helst med en återfuktande mask.

Är scrub bra? ›

En body scrub är bra av många olika anledningar! Förutom det uppenbara, att en kroppskrubb tar bort döda hudceller och gör huden mjuk och len, hjälper en body scrub också till att kicka igång blodcirkulationen när du masserar in produkten.

Hur gör man en kroppsskrubb? ›

Blanda kaffesump, kokosolja, socker och honung i en liten skål tills sumpen är helt genomdränkt av oljan. (Om du vill spara den ett par dagar kan du blanda i en burk med tättslutande lock i stället.) 2. Applicera skrubben på kroppen i duschen med cirkelformade rörelser i fem minuter.

Vad innehåller body scrub? ›

För att avlägsna döda hudceller från kroppen och för att förbereda huden för efterföljande produkter som kroppsolja och bodylotion kan man använda en peeling eller skrubb. Detta är hudvårdsprodukter som vanligtvis innehåller korniga och mjuka partiklar som arbetas in på huden och sedan sköljs bort med vatten.

Vad är skillnad på peeling och skrubb? ›

Är skrubb och peeling samma sak? Nej inte riktigt, skillnaden på en peeling och skrubb är att en skrubb ofta är mer grovkornig medan en peeling har finare korn och är lenare för huden.

Kan man ha kroppsskrubb i ansiktet? ›

Normal hud

Det är en kroppsskrubb som fungerar som en peeling med hjälp av bambupulver som har exfolierande verkan. Den fungerar att ha både till kroppen och ansiktet, har en renande verkan och ger huden ny lyster. Dessutom innehåller den aktiva ingredienser som hjälper huden i tillverkningen av hyaluronsyra.

Kan man använda body scrub till ansiktet? ›

I motsats till ansiktet, så är huden på kroppen inte lika känslig och därför kan de flesta med fördel använda havssalt till en kroppsskrubb. Om du har känslig hud, då bör du använda fint salt i stället för havssalt. En kroppsskrubb är ett alternativ till t.

Vad är body scrub massage? ›

Body Scrub är ett utmärkt sätt att exfoliera, nära och hydrera din hud. De tar inte bara bort smuts och döda hudceller för att avslöja ett yngre, fräschare lager utan ökar också blodcirkulationen i kroppen och hjälper till att tömma lymfkörtlarna. Detta lämnar huden smidig, levande och närad.

Vad är skillnaden mellan scrub Daddy och Scrub Mommy? ›

Scrub Daddy svamparna är tillverkade av enbart FlexTexture material som blir mjuk med varmt vatten och hård av kallt vatten. Medans Scrub Mommy svamparna har FlexTexture material på ena sidan och ResoFoam på andra. ResoFoam är alltid mjuk och absorberar vätska bättre.

Hur skrubbar man kroppen bäst? ›

Börja med fötter och följ benen uppåt, skrubba i cirkelrörelser uppåt mot hjärtat. Likaså med händer och armar. Torrskrubba din kropp med en skrubbvante eller använd en kroppsskrubb i duschen för att ge huden extra näring. Välj den metod du känner passar din kropp bäst eller allra helst, variera.

Vad gör man med body butter? ›

ANVÄNDER DU BODY BUTTER
  1. STEG 1: TA EN KLICK. Ner med fingrarna och ta en klick av det krämiga. ...
  2. STEG 2: SPRID UT. Ta ett djupt andetag och sprid långsamt ut ditt Body Butter. ...
  3. STEG 3: MASSERA IN. Massera in med mjuka cirkelrörelser. ...
  4. STEG 4: LÅT DET SJUNKA IN. Passa på att göra något annat i din rutin i några minuter.

Hur gör man en Sugar scrub? ›

Blandningsförhållandet är 2 till 4, dvs två matskedar olja till fyra matskedar farinsocker, salt, kaffesump eller vad du väljer att göra din scrub på.

Vad är Sugar scrub? ›

Beskrivning. Oliva Sugar Scrub är en peelande sockerskrubb med ekologiskt råsocker och ekologisk olivolja. Rengör och exfolierar huden på kroppen med grovkornigt socker. Oliva Sugar Scrub sockerskrubb gör huden mjuk och len och ger lite ny lyster.

Hur ofta ska man skrubba huden? ›

Hur ofta du ska peela din hud varierar givetvis från hudtyp och hudtillstånd, men generellt brukar en peeling i veckan vara sunt och bra för huden. Samma gäller även en kroppspeeling. Har du en torr hud kan det ibland vara bra att öka på till 2 peelingar i veckan under en viss period.

Kan man använda kroppsskrubb i ansiktet? ›

Kroppsskrubb - Visst är vi duktiga på att ta hand om huden i ansiktet – rengöra, skrubba och återfukta för att få den där härliga lystern. Men övriga huden fungerar på samma sätt och kan även den behöva tas omhand. På samma sätt som i ansiktet kan döda hudceller stockas på hudens yta och göra den glåmig och torr.

Är Skrubbhandskar bra? ›

En mysig och lagom rivig skrubbhandske som lämpar sig att använda både torr och blöt. Hjälper till att rengöra och fräsha upp din hud och tar bort döda hudceller samt stimulerar blodcirkulationen i huden. De vävda koppartrådarna i handsken har antibakteriella egenskaper och ger en trevlig varm känsla.

Är det bra att skrubba huden? ›

Att skrubba huden på sommaren sägs även påverka en jämnare solbränna då huden absorberar solens strålar jämnare. Att skrubba huden ger den även lyster och får nytt liv. Skrubba en till två gånger i veckan och låt huden vila där emellan. Att skrubba kroppen är även bra för blodcirkulationen, som påverkas positivt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 14/11/2023

Views: 5913

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.