Minst två personer skadades efter att Ryssland riktade in sig på Odesa för tredje natten i rad, säger ukrainska myndigheter (2023)

22:09 ET, 19 juli 2023

Minst två personer skadades efter att Ryssland riktade in sig på Odesa för tredje natten i rad, säger ukrainska myndigheter

Från CNN:s Alex Marquardt, Sebastian Shukla, Mohammed Tawfeeq och Scott McWhinnie

Ryssland attackerade den södra hamnstaden Odesa för tredje natten i rad, enligt ukrainska myndigheter.

Minst två personer skadades i attackerna, säger chefen för regionens militäradministration Oleh Kiper i ett inlägg på Telegram.

Minst åtta ryska Tu-22M3-flygplan "flög i riktning mot Svarta havet", sade det ukrainska flygvapnet tidigt på torsdagen.

"Det finns ett hot om uppskjutningar av kryssningsmissiler. Ignorera inte luftvarningen!" stod det på Telegram i torsdags.

Flygvapnet varnade för att ryska överljudsmissiler mot fartyg "skickades upp i riktning mot Odesa-regionen."

Ett CNN-team på marken bevittnade en stor explosion och hörde ljudet av andra explosioner.

Lite bakgrund: Ryska attacker under de två föregående nätternaskadade hamnens infrastrukturi staden, sade tjänstemän.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sade på onsdagen att attackerna varden största sedan kriget började, och han anklagade Ryssland för att försöka beväpna hunger och destabilisera den globala matmarknaden.

Presidenten kopplade samman strejkerna med Rysslands beslut attdra utMåndag av det FN-förmedlade Black Sea Grain-initiativet, som gjorde det möjligt för Ukraina att exportera sin spannmål via den omtvistade vattenmassan.

21:54 ET, 19 juli 2023

Ryssland kan rikta in sig på civila fartyg i Svarta havet och skylla på Ukraina, säger Vita huset

Från CNN:s Oren Liebermann

Minst två personer skadades efter att Ryssland riktade in sig på Odesa för tredje natten i rad, säger ukrainska myndigheter (1)

Ryssland kan rikta in sig på civila fartyg i Svarta havet och skylla på Ukraina efter Kremls beslut att lämna Black Sea Grain Initiative, enligt en talesman för National Security Council.

Ryssland har lagt ytterligare sjöminor i inflygningen till ukrainska hamnar, sade talespersonen Adam Hodge i ett uttalande på onsdagen. Tidigare under dagen sa Rysslands försvarsministerium att alla fartyg som seglar mot en ukrainsk hamn skulle anses vara potentiellt bärande av militär last.

"Vi tror att detta är en samordnad ansträngning för att rättfärdiga alla attacker mot civila fartyg i Svarta havet och lägga skulden på Ukraina för dessa attacker", sa Hodge.

Black Sea Grain Initiative, en affär som förmedlades för ett år sedan av Turkiet och FN, som tillät export av ukrainsk spannmål, gick ut på måndagen vid midnatt. Avtalet garanterade säker passage för fartyg som transporterade ukrainsk spannmål genom Svarta havet till Turkiets Bosporensund.

Under dagarna sedan spannmålsavtalet löpte ut har Ryssland riktat in sig på hamnstaden Odesa med missiler och drönare, förstört jordbruksinfrastruktur och 60 000 ton spannmål, sa Hodge.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa att attackerna mot Odesa varden största sedan kriget började, och han anklagade Ryssland för att försöka beväpna hunger och destabilisera den globala matmarknaden.

(Video) At least 2 dead as Russia strikes Odesa and other southern Ukraine cities for a third night

22:15 ET, 19 juli 2023

En vädjan för ryska spioner, strejker över natten och andra rubriker du bör känna till

Från CNN-personal

Aserie av explosionerrapporterades vid en rysk ammunitionsdump på det ockuperade Krim, vilket tvingade tusentals människor att evakuera och fick ledarna där att dirigera om trafiken. Rysslands president Vladimir Putin informerades om explosionerna.

Enligt Sergey Aksyonov, den ryskstödda ledaren för Krim, "uppstod en brand på en militär övningsplats". Chefen för Krims parlament sa att det kan ta två dagar att helt släcka elden, enligt ryska statliga medier.

Här är vad du mer bör veta för att komma igång:

  • Iranska drönare:Det har Storbritanniens underrättelsechef sagtIrans beslutatt förse Ryssland med drönare för användning i kriget i Ukraina har utlöst "inre gräl" på "högsta nivån" av regimen i Teheran. Iran har förnekat anklagelser om att ha levererat drönare till Ryssland för användning i kriget i Ukraina, och erkänner endast tillhandahållande av drönare till Ryssland innan kriget började.
  • Ryska spioner:Chefen för Storbritanniens utländska underrättelsetjänst användeett sällsynt tali Prag för att vädja till missnöjda ryssar att spionera för Storbritannien. Som svar sade det ryska utrikesministeriets talesman MariaZakharova att alla medborgare som inte är nöjda med Putins regim och som frestas att spionera för västerländsk underrättelsetjänst bör tänka om.
  • Utveckling av spannmålsaffärer:Turkiets främsta presidentrådgivare sa till CNN:s Eleni Giokos att Rysslandstillbakadragande från Svarta havets spannmålsaffärvar inte som vedergällning motTurkiets stödför Sveriges anbud att gå med i Nato.Det ryska försvarsdepartementet sa på onsdagenalla fartyg som seglar i Svarta havettill ukrainska hamnar kommer att betraktas som potentiella transportörer av militär last från och med torsdagen. Putin kallade västvärldens underlåtenhet att följa Moskvas krav på att förlänga det FN-förmedlade Black Sea Grain-initiativet "arrogans och fräckhet” och sa att hans land skulle överväga att återvända om villkoren är uppfyllda.
  • Odesa slår till:ryskamissil- och drönarangrepppå Odessaskadad hamninfrastruktursom användes som en del av det FN-förmedlade Svarta havets spannmålsinitiativ, som Moskvadrog sig ur, sade det ukrainska jordbruksministeriet. Det säger president Volodymyr Zelenskyryska missil- och drönarangrepp över nattenOdessavar det största ryska försöket att "tillfoga smärta" i den södra hamnstaden sedan kriget började.
  • Wagners utveckling:Cirka 72 timmar efter att den första konvojen anlände,hundratals fordonfrån Wagnergruppens konvojer fyller en nedlagd militärbas i Vitryssland, enligt satellitbilder tagna av Planet Labs PBC. Och på onsdagen, videodök uppsom verkar visa gruppens grundareJevgenij Prigozhinhälsar sina kämpar i Vitryssland, i vad som skulle bli hansförsta offentliga framträdandetsedan han ledde enväpnat uppror i Rysslandförra månaden.
  • Militärt bistånd till Ukraina:USA åtog sig att förse Ukraina medfler luftvärnssystemoch attackdrönare i ett hjälppaket på 1,3 miljarder dollar som tillkännagavs på onsdagen, enligt försvarsdepartementet. Zelensky tackade USA och president Joe Biden förytterligare ett försvarsstödspaket.
22:17 ET, 19 juli 2023

Det skulle vara "mycket svårt vid det här laget" att få Ryssland tillbaka till spannmålsaffären, säger förhandlare

Från CNN:s Radina Gigova

Ryssland har vidtagit "ganska dramatiska åtgärder" sedan de drog sig ur Svarta havets spannmålsaffär och det skulle vara "mycket svårt vid denna tidpunkt att få tillbaka Ryssland", enligt David Harland, verkställande direktör för Center for Humanitarian Dialogue.

"Det kommer att bli väldigt svårt att få tillbaka Ryssland i avtalen. De har gått väldigt långt nu", säger Harland, som hjälpte till att förmedla affären, till CNN.

Tidigare onsdag sa Rysslands president Vladimir Putin att "fortsättningen av spannmålsaffären i den form som den existerade har förlorat all mening." Det ryska försvarsministeriet meddelade också att all fartygssegling i Svarta havet till ukrainska hamnar kommer att betraktas som potentiella transportörer av militär last, från och med torsdag.

"Jag är inte alls optimistisk. Efter att ha varit inblandad i det här från första början tror jag att det här är det värsta ögonblicket", sa Harland.

På frågan om vilka alternativ som fortfarande finns kvar på bordet, och kommentarer från ukrainska tjänstemän om möjligheten att fortsätta transporterna genom Svarta havet, sa Harland att det inte kommer att vara möjligt utan Rysslands medgivande.

"Ryssland måste gå med på eftersom Ryssland militärt kontrollerar hela norra delen av Svarta havet", sade han. "Så jag tror att det måste involvera Ryssland men vid det här laget samarbetar inte Ryssland, och enligt min åsikt om det kommer att bli ett nytt avtal har Ryssland gjort så mycket nu för att tala ut mot avtalet och förneka det, att varje ny affär måste vara av en annan karaktär."

Det kan finnas en chans att Ryssland går med på "humanitära transporter" endast om de utsätts för påtryckningar av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och ledare för länder som står inför enorma livsmedelsbrister, som nationer i Afrika, sa Harland. Men han tillade att han tvivlar på att den ursprungliga affären kan återupplivas.

"Jag tvivlar på att vi kommer att komma tillbaka dit. Jag tror att nästa gång det kommer att bli en stor sak, kommer det förmodligen att vara sammanhanget för avtalet som avslutar kriget."han sa.

(Video) Ukrainian officials say Russian shelling killed at least two people
18:31 ET, 19 juli 2023

Analys: Putin höjde precis världsomspännande vetepriser. Här är hur

Från CNN:s Zachary B. Wolf

Den ryske presidenten Vladimir Putin verkar ha förklarat öppen säsong för Ukrainas åtföljande spannmålsexport, inriktat på hamnstaden Odesa med en ny grymhet och äventyrar världsomspännande livsmedelspriser.

Med strejkerna på Odesa säger Putin att han vill ha återbetalning för skador på nästan12 mil lång bro som förbinder det annekterade Krim med det ryska fastlandet.

Men de sammanfaller också med Rysslands reträtt från ett årslångt avtal känt som Black Sea Grain Initiative för att hålla ukrainsk spannmål flödande till världen.

Vete- och majspriserna på de globala råvarumarknaderna steg i måndags efter att Ryssland drog sig ur affären, och de steg igen på onsdagen efter attacker mot hamnarna i Odesa och när hoppet försvann för Ryssland att återansluta sig till spannmålsaffären.

Turkiet förmedlade tidigare versioner av spannmålsaffären och detplanerar att vara värd för Putinför samtal i augusti.

Utan ett nytt spannmålsavtal är alternativen att använda järnvägar för att frakta ukrainsk spannmål till hamnar i Rumänien eller i sydöstra Europa. Problemen i båda dessa scenarier är tid och pengar, enligt Simon Evenett, professor i internationell handel och ekonomisk utveckling vid universitetet i St. Gallen i Schweiz. hanberättade för CNN:s Rosemary Churchatt hamnar i Rumänien just nu byggs ut.

Church noterade att Kina har kommit att förlita sig på spannmål från Ukraina och undrade om Pekingskulle kunna luta sig mot Ryssland för att återinträda i affären.

Evenett sa att det är sant att Kina också har lidit av torka som har påverkat dess inhemska produktion.

"Om dessa torka visar sig vara lika betydande som folk lyfter fram, så kanske Peking kommer att flyttas för att sätta in hävstång på Ryssland för att ge efter för detta", sa Evenett. "Men jag tror att det finns en serie oms där. Det är ännu inte klart om Peking är särskilt oroad över sina egna behov av livsmedelsförsörjning."

Läs mer:

15:39 ET, 19 juli 2023

Zelensky tackar USA för ännu ett försvarspaket

Från CNN:s Yulia Kesaieva

Ukrainas president Volodymyr Zelensky tackade USA och president Joe Biden för ännu ett försvarsstödspaket.

"Tack @POTUS för ett kraftfullt nytt försvarsstödspaket värt 1,3 miljarder dollar,"Zelensky twittrade på onsdagen. "NASAMS luftvärnsmissilsystem med ammunition, artillerigranater, minröjningsutrustning och annan välbehövlig hjälp kommer att rädda [ukrainska] liv och föra vår gemensamma seger närmare."
"Vi uppskattar det oförglömliga stödet från det vänliga [amerikanska] folket," tillade Zelensky.

Lite sammanhang:USA åtog sig att förse Ukraina med fler luftförsvarssystem och attackdrönare i ett hjälppaket på 1,3 miljarder dollar, enligt försvarsdepartementet.

Paketet innehåller ytterligare fyra National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, som är medeldistansluftvärnsbatterier som redan har hjälpt Ukraina att stå emot pågående ryska störtfloder av missiler och drönare. Det är samma system som används för att skydda Washington, DC och området runt landets huvudstad.

(Video) See Russian attacks underway in Odesa for the third night in a row
19:54 ET, 19 juli 2023

Putin anklagar West för arrogans för att ha vägrat att följa ryska krav på spannmålsaffär

Från CNN:s Katharina Krebs i London

Minst två personer skadades efter att Ryssland riktade in sig på Odesa för tredje natten i rad, säger ukrainska myndigheter (3)

Rysslands president VladimirPutin kallade västvärldens underlåtenhet att följa Moskvas krav på att förlänga det FN-förmedlade Black Sea Grain-initiativet för "arrogans och fräckhet", och säger att hans land skulle överväga att återvända om villkoren uppfylls.

"Bara ren arrogans och fräckhet. Löften och tomt prat. Och de kompromissade bara med sig själva med detta”, sa Putin under ett fjärrmöte med medlemmarna i regeringens sändning på onsdagen. "Auktoriteten undergrävdes bland annat av ledningen för FN-sekretariatet, som faktiskt fungerade som en garant för spannmålsaffären."

Moskva hade visat "mirakel av uthållighet och tolerans" genom att kontinuerligt förlänga avtalet tidigare, sade den ryske presidenten.

"Västlandet har gjort allt för att spåra ur spannmålsaffären, de har inte sparat på sina ansträngningar," sade han och tillade att Ryssland hindrades från att donera konstgödsel till de fattigaste länderna.

Putinal sa också att Moskva skulle överväga möjligheten att återgå till affären om alla principer i den, utan undantag, beaktas och implementeras.

”Fortsättningen av spannmålsaffären i den form den existerade har förlorat all mening. Det är därför vi motsatte oss en ytterligare förlängning av den här så kallade affären, sade han. Detta inkluderar deras omedelbara koppling till det internationella bankavvecklingssystemet SWIFT.”

”Vi behöver inga löften och idéer i detta avseende. Vi behöver uppfylla dessa villkor", tillade han.

14:44 ET, 19 juli 2023

Zelensky säger att övernattliga strejker var det största ryska försöket att "tillfoga Odesa smärta" sedan kriget började

Från CNN:s Vasco Cotovio och Yulia Kesaieva

Minst två personer skadades efter att Ryssland riktade in sig på Odesa för tredje natten i rad, säger ukrainska myndigheter (4)

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att ryska missiler och drönare slår till över nattenOdessavar det största ryska försöket att "tillfoga smärta" i den södra hamnstaden sedan kriget började.

"Under hela dagen ägnades maximal uppmärksamhet åt att eliminera konsekvenserna av de ryska terroristernas attack mot Odesa, på samhällen i regionen, på Chornomorsk, på våra hamnar", sa Zelensky i sitt dagliga tal på onsdagen. "Detta var kanske det största försöket från Ryssland att tillfoga Odesa smärta under hela perioden av fullskaligt krig. Tack vare luftförsvaret och alla våra försvarare av himlen är konsekvenserna av denna attack fortfarande mindre än de kunde ha blivit.”

"Med varje sådan strejk vädjar vi till våra partners om och om igen: Ukrainas himmelsköld måste stärkas", tillade han.

Zelensky kopplade samman strejkerna med Rysslands beslut attdra utav det FN-förmedlade Black Sea Grain-initiativet, som tillät Ukraina att exportera sin spannmål via den omtvistade vattenmassan. Kiev hade signalerat att de ville att FN och Turkiet, som också var inblandade i avtalet, skulle fortsätta att övervaka dess genomförande trots Rysslands tillbakadragande.

"Denna attack bevisar att deras mål inte bara är Ukraina, och inte bara vårt folks liv. Ungefär en miljon ton mat lagras i hamnarna som attackerades idag. Det här är den volym som borde ha levererats till konsumentländer i Afrika och Asien för länge sedan”, sa han. "Den hamnterminal som drabbades mest av den ryska terrorn i natt hade 60 000 ton jordbruksprodukter lagrade i sig, som var avsedda att fraktas till Kina."

"Alla är påverkade av den här ryska terrorn", tillade han och tackade de första insatserna.

Han sa att hans regering förberedde sig för toppmötet om Krimplattformen, som han hävdade skulle göra att regionen, som förklarades annekterad av Ryssland 2014, närmare skulle återföras till Ukraina.

"Vi vet med säkerhet att toppmötet kommer att vara meningsfullt och Krim kommer att bli ännu närmare en återvändande till den fria världen, ännu närmare befrielse från ockupationen," sade han. "All ukrainsk mark och alla ukrainska människor måste vara fria."
14:11 ET, 19 juli 2023

Pentagon: USA kommer att tillhandahålla fler luftförsvarssystem och attackdrönare i Ukrainas hjälppaket på 1,3 miljarder dollar

Från CNN:s Oren Liebermann

USA har åtagit sig att förse Ukraina med fler luftförsvarssystem och attackdrönare i ett hjälppaket på 1,3 miljarder dollar som tillkännagavs på onsdagen, enligt försvarsdepartementet.

Paketet innehåller ytterligare fyra National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), som är medeldistansluftvärnsbatterier som redan har hjälpt Ukraina att stå emot pågående ryska störtfloder av missiler och drönare. Det är samma system som används för att skydda Washington, DC och området runt landets huvudstad.

Det senaste åtagandet kommer att ge Ukraina totalt 12 NASAMS från USA. Försvarsminister Lloyd Austin sa i november förra året att NASAMS hade 100 % framgång med att avlyssna ryska attacker.

Det senaste paketet faller under Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), som är en del av USA:s långsiktiga åtagande att ge bistånd till Ukraina. Till skillnad från uttagspaket, som hämtas direkt från försvarsdepartementets lager och kan skickas in relativt snabbt, avtalas USAI-paket med industrin, en process som kan ta månader eller mer.

På tisdagen, efter ett internationellt möte med länder som ger bistånd till Ukraina, sa Austin: "Gör inga misstag: Vi är fast beslutna att stödja Ukrainas kamp för frihet så länge det tar."

Paketet innehåller även Phoenix Ghost och Switchblade attackdrönare, samt motdrönare.

Det ansenliga Ukrainas hjälppaket kommer under Ukrainas pågående motoffensiv, som har mött hårt ryskt motstånd och omfattande minfält, som har bromsat dess framsteg.

USA förväntas också tillkännage ett separat hjälppaket på cirka 400 miljoner dollar som kommer att innehålla mer ammunition till NASAMS, enligt två amerikanska tjänstemän, samt ammunition till Patriot-missilförsvarssystem och HIMARS-raketuppskjutare.

Paketet kommer också att innehålla mer artilleriammunition, vilket tjänstemän har varnat för är en bristvara, särskilt med möjligheten till en utdragen ukrainsk motoffensiv som kommer att tömma nuvarande lager.

Dessutom innehåller paketet pansarvärns- och pansarvärnsvapen som Javelins och TOW-missiler, sa tjänstemännen.

Tjänstemännen varnade för att paketet inte har slutförts ännu och fortfarande kan ändras. Det kan tillkännages redan i veckan, sa en av tjänstemännen.

Noterbart förväntas paketet inte innehålla mer avkontroversiell klustervapen,tjänstemännen sade, som USAförseddför första gången i det tidigare uttagspaketet som tillkännagavs tidigare denna månad.

Biden-administrationen beslutade att tillhandahålla klustervapen, officiellt känd som förbättrad klustervapen med dubbla ändamål, delvis för att möta det ukrainska behovet av mer artilleriammunition när USA och andra länder ökar sin ammunitionsproduktion.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 10/09/2023

Views: 5847

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.