Kalla fötter och händer: Vad man ska göra och orsaker (2023)

Vi inkluderar produkter som vi tror är användbara för våra läsare. Om du köper via länkar på denna sida kan vi tjäna en liten provisionHär är vår process.

Healthline visar dig bara varumärken och produkter som vi står bakom.

Vårt team undersöker och utvärderar noggrant de rekommendationer vi gör på vår webbplats. För att fastställa att produkttillverkarna tog upp säkerhets- och effektivitetsstandarder, har vi:

 • Utvärdera ingredienser och sammansättning:Har de potential att orsaka skada?
 • Faktakolla alla hälsopåståenden:Är de i linje med den nuvarande mängden vetenskapliga bevis?
 • Bedöm varumärket:Fungerar det med integritet och följer branschens bästa praxis?

Vi gör forskningen så att du kan hitta pålitliga produkter för din hälsa och välbefinnande.

Läs mer om vår kontrollprocess.

Var det här till hjälp?

Att ibland ha kalla händer och fötter är vanligtvis inte ett problem, men uppsök läkare om detta händer mycket eller åtföljs av förändringar i hudfärg. Detta kan tyda på en underliggande medicinsk orsak.

Kalla fötter och händer: Vad man ska göra och orsaker (1)Dela på Pinterest

Våra kroppar är designade för att reglera vår temperatur. När det är kallt ute ser din kropp till att hålla blodet flytande till din kärna och vitala organ för att hålla dem varma. Detta kan ändra mängden blodflöde till dina händer och fötter, vilket gör att de känner sig kalla. Det här är normalt. Blodkärlen i dina händer och fötter drar ihop sig (spasmer) när det är kallt, för att förhindra värmeförlust från din kärna.

Vissa människor tenderar att ha kallare fötter och händer naturligt, utan en underliggande sjukdom. Det är en rättvisvanligt tillstånd. När dina händer och fötter naturligt blir kalla kan du behöva vidta extra försiktighetsåtgärder i kallt väder för att skydda dem.

Men om dina kalla fötter och händer ständigt är besvärande, eller om du märker ytterligare symtom, som färgförändringar i fingrarna, finns det fler saker du kan göra.

Här är vad du ska veta om kalla fötter och händer och vad du kan göra åt det.

Vissa människor arbetar, bor eller leker i mycket kalla miljöer. Köttförpackare eller andra som tillbringar tid i frysar, militär personal, bergsklättrare, jägare, hjälplinjemän och räddningsarbetare är några av de personer som behöver speciella skyddskläder för att hålla dem så varma som möjligt.

Att befinna sig i en mycket kall miljö medför faran förförfrysningoch permanent skada på händer och fötter. Dessutom finns det en risk att förmågan att arbeta med nödutrustning försämras av extrem kyla.

Pågående forskningtittar på om arbete i en konstant kall miljö hjälper dig att bli mer van vid det och att undvika skador. EnligtCanadian Center for Occupational Health and Safety(CCOHS), vissa människor kan utveckla en tolerans för kyla. Fiskare kan till exempel arbeta med sina bara händer i extremt kallt väder.

CCOHS noterar att kvinnor är klstörre risk för köldskadoreftersom deras händer och fötter svalnar snabbare.

Oavsett vad som orsakar dina kalla fötter och händer är det viktigt för din komfort att värma upp dem. Här är några åtgärder:

 • Tänk på val av kläder.Bär mössa, handskar, varma strumpor och en varm kappa i kallt väder. Bär lager för att hålla din kärna varm och bär inte åtsittande kläder. Vissa människor tycker att en halsduk eller en turtleneck är till hjälp för att hålla sig varm.
 • Hjälp barnen att veta vad de ska göra.För barn, se till att de är varmt klädda och vet att de ska komma in om de känner sig kylda eller om händer eller fötter blir kylda.
 • Bär strumpor eller tofflor.Bär en tröja och varma strumpor om du fryser inuti.
 • Träna varje dag.Träna dagligen, inklusive promenader, för att förbättra din blodcirkulation.
 • Gör en snabb uppvärmning.Försök att hoppa jack för att få igång ditt blod. Marsch på plats sittande. Vicka på tårna och gör cirklar med fötterna. Gör cirklar i luften med varje finger om de är stela. Gör breda cirklar i luften med armarna för att uppmuntra blodflödet.
 • Flytta runt regelbundet.Ta dig tid att gå upp minst varje halvtimme för att sträcka eller gå runt.
 • Använd en elektrisk värmedyna. Elektriska värmekuddarfinns i olika storlekar och stilar som du kan använda för olika delar av din kropp.
 • För fötter, använd en värmedyna på nedre delen av ryggen.Använd en värmedyna på viktiga platser som ländryggen och på fötterna medan du kopplar av på natten. Detta kan hjälpa dina blodkärl att öppnas och tillåta mer blodflöde till dina ben.
 • Håll något varmt.Håll en varm drink i händerna.
 • Snabb massage.Massera snabbt dina händer eller fötter.
 • Håll varmare inom räckhåll.Använd engångs- eller återanvändbara kommersiella hand- eller fotvärmare när du är ute i kylan. LL Bean säljer varmare som håller i 8 timmar.

Vi bad en expert om ytterligare tips för att hjälpa till med kalla händer och fötter. Wendy Slate är en certifierad handterapeut med 38 års erfarenhet. Hon grundade Cape Cod Hand and Upper Extremity Therapy för 16 år sedan och har arbetat med många människor som har Raynauds.

 • Bär vantar."Bär vantar istället för handskar," rådde Slate, "eftersom vantar håller ihop fingrarna och sparar värme."
 • Unna dina händer och fötter med paraffinvax.Hon använder enparaffinbadför att värma upp händer och lindra artrit. "Du kan köpa enparaffinvax kitatt göra det här hemma”, sa Slate. "När du har dopat ner händerna i paraffinet, lägg en plastpåse runt dem för att hålla värmen inne och slå sedan in händerna i handdukar."
 • Använd värme med fukt.Skiffer rekommenderas ocksåfuktiga värmepaketatt du kan värma upp i mikron. ”Du kan köpa dessa på hantverksmässor. De är fyllda med bönor, ris eller andra korn som avger fuktig värme när du mikrovågsugnar dem, sa Slate. "Fuktig värme tränger in bättre."
 • Undvik direktkontakt med frysta föremål.Slate rekommenderade att hålla sig borta från frysavdelningarna i butiker, om du har Raynauds, och att bära handskar om du måste sträcka dig in i frysen.
 • Titta på biofeedback-terapi.En annan teknik som Slate framgångsrikt har använt i terapi är temperaturbiofeedback. "Detta använder bilder för att öka cirkulationen till händerna. Du behöver en terapeut som utbildar dig för att göra detta. Du använder bilder som att köra händerna genom varm sand för att höja handtemperaturen."

Låt oss sedan titta närmare på specifika hälsotillstånd som kan ligga bakom konstant kalla fötter och händer. Detta inkluderar Reynauds syndrom och andra tillstånd som kan påverka blodcirkulationen.

Många faktorer kan göra dina händer och fötter kalla. Din egen kropp har en baslinje och dess naturliga reaktion på kalla temperaturer.

De vanligaste hälsorelaterade tillstånden som kan orsaka kyla i dina armar och ben är relaterade till dålig blodcirkulation eller nervskador i händer eller fötter.

Här är några av möjligheterna:

Anemi

Anemiär ett tillstånd där du har färre friska och väl fungerande röda blodkroppar än normalt. Det orsakas vanligtvis av järnbrist.

När du har järnbrist kanske dina röda blodkroppar inte har tillräckligt med hemoglobin (järnrikt protein) för att transportera syre från dina lungor till resten av kroppen. Resultatet kan bli kalla fingrar och tår.

Vad kan du göra

Ett blodprov kan avgöra om ditt blod har låga nivåer av järn. Äter merlivsmedel som är iron-rik(som bladgrönt) och ta järntillskott kan hjälpa till att lindra dina kalla händer och fötter.

Arteriell sjukdom

När dina artärer är förträngda eller dysfunktionella, minskar det blodflödet till dina ben och fötter. Det finns flera typer av artärsjukdomar.

Perifer artärsjukdom(PAD) drabbar uppskattningsvis en tredjedel av personer över 50 år som har diabetes mellitus. PAD orsakar vanligtvis skador på artärväggen i de nedre extremiteterna när uppbyggnad av plack på väggarna i blodkärlen gör att de blir smalare.

Primär pulmonell hypertoni, som skadar lungornas artärer, involverar ofta Raynauds.

PAD-symtom förutom kalla fötter inkluderar:

 • smärta i benen när du tränar
 • domningar eller nålar i dina ben eller fötter
 • sår på dina ben och fötter som läker långsamt

Symtom på primär pulmonell hypertoni inkluderar:

 • svårt att andas
 • Trötthet
 • yrsel

Om du har något av dessa symtom, tillsammans med kalla händer och fötter, kontakta din läkare. Att behandla artärsjukdom tidigt kan leda till ett bättre resultat.

Diabetes

 • Dålig blodcirkulation.Dålig blodcirkulation är ett symptom pådiabetes, särskilt i dina extremiteter, vilket kan göra dina händer och fötter kalla.
 • Hjärtsjukdom.Diabetes ökar också risken för hjärtsjukdom och förträngning av artärerna (pgaåderförkalkning), som båda kan bidra till kalla händer och fötter.
 • Nervskada.nervskada (perifer neuropati), särskilt i dina fötter, är en komplikation av diabetes. Det orsakas av höga blodsockernivåer under lång tid. Ett av de tidiga symtomen är en känsla av "nålar" i dina fötter eller händer.

Vad kan du göra

Det är viktigt att hålla dina blodsockernivåer stabila och så nära det normala som möjligt. Dessutom, om du har nervskador, kontrollera dina fötter noggrant för sår som du kanske inte känner, men kan bli infekterade.

Hypotyreos

Hypotyreosär ett tillstånd där din sköldkörtel är underaktiv och inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner för att hålla kroppens metaboliska funktioner igång ordentligt. Det drabbar fler kvinnor än män och är vanligt förekommande över 60 år.

Att känna sig kall är ett av symptomen på hypotyreos. Andra symtom inkluderar trötthet, ledvärk och stelhet, torr hud, tunnare hår och depression.

Vad kan du göra

En läkare kan avgöra om du har hypotyreos med blodprov. Den huvudsakliga behandlingen är ett syntetiskt hormontillskott som tas dagligen.

Raynauds syndrom

Raynauds syndrom, även känt som Raynauds fenomen eller Raynauds sjukdom, är ett tillstånd som gör att dina fingrar eller ibland andra delar av din kropp känns kalla eller domnade. Det beror på förträngning av artärer i dina händer eller fötter, vilket hindrar blodet från att ha normal cirkulation.

Raynauds kan få dina fingrar att ändra färg, bli vita, blå eller röda. När din blodcirkulation blir normal kan dina händer pirra, bulta eller svullna.

Raynauds utlöses av kalla temperaturer eller stress. Den exakta orsaken till Raynauds är inte helt klarlagd. Raynauds är uppdelad i två huvudtyper. De flesta människor har primär Raynauds, som kallas Raynauds sjukdom.

När ett annat medicinskt tillstånd orsakar Raynauds kallas det sekundär Raynauds, som också kallas Raynauds fenomen.

Vad kan du göra

Behandlingar för Raynauds inkluderar läkemedel som förbättrar din cirkulation och vidgar dina blodkärl. Men många människor behöver ingen behandling.

För vissa personer som upplever svår Raynauds, prata med en läkare om läkemedel som de för erektil dysfunktion och aktuella läkemedelnitroglycerinkräm kan vara användbart.

Raynauds syndrom från ett annat tillstånd

Här är några orsaker till sekundär Raynauds:

 • Sklerodermi, en autoimmun sjukdom som orsakar hårdnande av huden, åtföljs ofta av Raynauds.
 • Lupus(systemisk lupus erythematosus) är en annan autoimmun sjukdom som kan orsaka Raynauds.
 • Karpaltunnelsyndrom, som orsakar domningar och svaghet i handen på grund av infångning av mediannerven, åtföljs ofta av Raynauds.

Vitamin B-12-brist

Avitamin B-12-bristkan ge dig neurologiska symtom inklusive känslan av kalla händer och fötter, domningar eller stickningar.

Vitamin B-12 finns naturligt i kött och mejeriprodukter, och är viktigt för att bibehålla friska röda blodkroppar. Din kropp gör inte vitamin B-12, så du måste få det från maten du äter.

Andra symtom på vitamin B-12-brist inkluderar:

 • Trötthet
 • rörelse- och balansproblem
 • anemi
 • blek hud
 • andnöd
 • munsår
 • kognitiva svårigheter

Vad kan du göra

Ett blodprov kan indikera vitamin B-12-brist. Behandlingar kan inkludera att du tar ett oralt tillskott, får vitamin B-12-injektioner och ändrar din kost.

Rökning

Rökning av tobak orsakar skador på dina blodkärl i hela kroppen, som sedan blir förträngda och kan bidra till kalla fingrar och tår.

Med tiden kan rökning skada blodkärlen i ditt hjärta, vilket gör det svårare för ditt hjärta att pumpa blod genom din kropp. Detta påverkar särskilt dina ben och fötter.

Vad kan du göra

Få hjälp att sluta röka. Det finnsutbildade proffs, terapier, och ävenapparsom kan hjälpa dig att övervaka dina egna framsteg.

Andra faktorer som kan leda till kalla händer och fötter inkluderar din ålder, familjehistoria och vissa mediciner. Dessutom:

 • Om du har en bakteriell eller virusinfektion och feber kan du också hafrossa.
 • Iblandångestkan ge dig kalla fötter och händer.
 • A2016 studievisar ett starkt samband mellan kronisk matsmältningsbesvär och kalla händer och fötter.
 • A2018 års studietittat på sambandet mellan många kroniska tillstånd och kalla händer och fötter, inklusive högt och lågt blodtryck och smärtsamma menstruationer (dysmenorré). Denna studie tog också hänsyn till kulturella influenser på hur människor tänker om kalla händer och fötter.
 • Spädbarn och äldre vuxna har ytterligare riskfaktorer för kalla händer och fötter.

För spädbarn

Bebisar förlorar kroppsvärme snabbare i kyla eftersom de har en stor kroppsyta jämfört med sin vikt. De kanske inte har mycket fett under huden som isolering. Dessutom är deras naturliga kroppstemperaturreglering inte fullt utvecklad.

För äldre vuxna

Äldre människor förlorar förmågan att reglera sin kroppstemperatur väl. Blodkärlen i deras extremiteter drar sig inte lika lätt för att hålla kärnan varm.

Ämnesomsättningen tenderar att sakta ner med åldern, och detta kan också bidra. De kan ha en ökad risk för kalla extremiteter på grund av kroniska tillstånd och mediciner.

Om du har kalla händer och fötter hela tiden, oavsett väder ute eller temperatur runt dig, kontakta din läkare. Det kan finnas en underliggande sjukdom eller tillstånd som behöver behandlas.

Om du har ytterligare symtom, såsom fingrar eller tår som ändrar färg, andningssvårigheter eller smärta i händer eller ben, kontakta en läkare.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated: 15/12/2023

Views: 6600

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.