Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (2023)

Goodto nyhetsbrev

Föräldraråd, heta ämnen, bästa köp och familjeekonomitips levereras direkt till din inkorg.

Tack för att du registrerade dig på GoodTo. Du kommer att få ett verifieringsmail inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Behöver du slå svullen? Att lära sig att bli av med instängd vind är ett av de bästa sätten att bekämpa vanliga matsmältningsproblem.

Om du har undratvarför är min mage uppblåst, orsakas instängd vind av en mängd faktorer, från mindre kostförändringar till tillstånd som IBS och laktosintolerans. Och när det kommer tillhur man förbättrar tarmhälsa, och slå instängd vind, många människor ser för att lindra deras obehag mednaturliga botemedel mot uppblåsthet, ibland behöver du något för att agera lite snabbare. Från snabb, effektiv lindring tillbröd som inte gör dig svullen, så här kan du snabbt lindra instängd vind.

Det är viktigt att notera att luft i magen, vind, fjäskningar - vad du än vill kalla det - är helt normalt. "En viss mängd är ett tecken på en frisk tarm", säger Dr Megan Rossi (AKATarmhälsoläkaren). "10-20 gånger om dagen anses vara "normalt" och indikerar att ditt inre samhälle av mikrober är välnärda och glada, upptagna med att jäsa resterna som en del av god matsmältning." Så vad är inte normalt? Så här blir du av med instängd vind på ett säkert och enkelt sätt.

Hur man blir av med instängd vind

1. Ta en Wind-eze

Wind-eze lindrar magsmärtor och uppblåsthet som orsakas av instängd vind. Simetikon är den aktiva ingrediensen i dessa små, mjuka gelkapslar som fungerar som ett läkemedel mot uppblåsthet. De sprider försiktigt den instängda vinden i ditt system genom att trycka ut luftbubblor utan risk för att bli pinsamt.

Både tabletterna och gelkapslarna finns att köpa på apoteket och är lämpliga för vuxna och barn över 12 år och kan tas tre eller fyra gånger om dagen, när det behövs för att lindra symtomen - som efter en måltid eller innan du går. till sängs.

Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (1)

Wind-eze 20 Gel-Caps - £4,45 | Stövlar

20 kapslar som är lätta att svälja för att lindra buksmärtor, flatulens, uppblåsthet, vind eller andra symtom som orsakas av en ansamling av instängd gas i magen eller tarmarna.

(Video) How to get rid of bloated stomach and remedies to stop bloating

2. Drick ett pepparmyntste

En studie genomförd klTufts University i Boston, USA, fann att pepparmynta slappnar av tarmen och lindrar tarmspasmer. Detta i sin tur hjälper till att bekämpa obehagliga symtom på uppblåsthet och smärta, som instängd vind. Liknandeforskning från 2018visar att pepparmynta kan lindra buksmärtor, uppblåsthet och andra matsmältningsproblem.

Men se till att dricka din pepparmynta, istället för att ta pepparmynttabletter eller liknande. Bladets styrka ärbetydligt högre i teän orala kapslar.

3. Gör några stjärnhopp

Medan enHIIT träningkanske inte finns i korten för när du kämpar med instängd vind, ett par mjuka stjärnhopp kan säkert hjälpa saker och ting. Faktum är att varje åtgärd där det finns en verklig upp- och nedåtrörelse kan ha en positiv effekt. Till exempel, att röra tårna hjälper också.

Att flytta runt hela kroppen gör att tarmarna också rör sig, vilket innebär att gasbubblorna som fastnar vid matsmältningen frigörs.

4. Gå en rask promenad

På samma sätt kommer mer långvarig och skonsam träning att hjälpa till att lindra instängd vind. En studie avUniversitetssjukhuset Vall d'Hebroni Spanien bevisar att en lång promenad, en rask löprunda eller till och med ett stopp på crosstrainern hjälper till att förhindra uppblåsthet och lindra eventuella magproblem. Fysisk rörelse av något slag gör verkligen underverk för att trycka ut gas från din kropp som orsakar obehag och smärta.

Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (2)

(Bildkredit: Getty Images)

Vad du än väljer att göra, för att känna den fulla effekten bör du se till att det är i minst 30 minuter.

5. Undvik mat som sväller medan magen återhämtar sig

När du har gjort aktiviteter för att avvärja svullnaden, håll dig till mat som inte kommer att vända botemedlet.

Kål, blomkål och bönor är några av de värsta bovarna för att orsaka instängd vind, enligten studie från 2012, så se till att välja olika grönsaker till din middag. Alla de olika bönsorterna är också värda att hålla sig borta från då dessa innehåller raffinos. Som en typ av kolhydrat som kroppen kämpar för att smälta måste bakterier i tjocktarmen växla upp för att bryta ner det, vilket resulterar i gaser och obehaglig uppblåsthet.

6. Yoga

 • Den liggande vridningen:Ligg tillbaka på golvet, benen utsträckta. Vrid nacken för att titta över din högra axel, samtidigt som du böjer ditt högra ben och för det över din vänstra. Håll det här ett tag. Byt sedan sida.
 • Halasana:Den här kräver viss flexibilitet, men om du kan spika den här ställningen och hålla den i några sekunder, kan du hitta dig själv ganska snabbt avluftad.
 • Barns ställning:På alla fyra, tryck din rumpa bakåt för att nå ner på hälarna. Släpp sedan bröstet och pannan till golvet och sträck ut armarna framför dig. För extra tryck, gunga fram och tillbaka.

Yoga kan hjälpa mot så många åkommor och det finns någrayogarörelser som lindrar mensvärk, men dessa speciella poser kan sätta press på inre organ och hjälpa till att frigöra den oönskade luften.

(Video) #1 Natural Way To Remove Abdominal Gas & Discomfort! Dr. Mandell

7. Drick vatten

Att hålla sig hydrerad är en av de bästa sakerna du kan göra för att lindra instängd vind - även om det med en uppsvälld mage är det sista du vill göra.

Dricksvatten hjälper till att lindra instängd vind på två olika sätt. För det första håller det avfall att röra sig genom matsmältningskanalen i kroppen. Med avfall redo att tas bort blir tarmrörelserna mer regelbundna vilkethjälper mot förstoppning, en av huvudorsakerna till instängd vind.

För det andra vänder vatten effekten av livsmedel med hög natriumhalt på kroppen. Livsmedel med hög salthalt trycker in överskott av natrium i kroppen vilket i sin tur orsakar uppblåsthet, enligtHarvard studierpå tillståndet, eftersom natrium får kroppen att behålla vatten. Dricksvatten hjälper kroppen att bli av med detta överskott av natrium genom avfallsprodukter som urin. Detta är en annan anledning till att alternativa dieter, såsomdiet med låg salthalt, är också populära.

På samma sätt kan vatten hjälpa fibrer att lösas upp bättre i kroppen, vilket kan hjälpa till att lindra instängd vind och uppblåsthet.

8. Ligg på framsidan och tryck på magmusklerna

Även om det inte är en vetenskapligt bevisad metod, är det en som enligt uppgift fungerar för många människor.

"En bästa vän till mig för många år sedan rekommenderade detta och det har fastnat i mitt huvud sedan dess. När min mage är öm och uppsvälld, i ett försök att lindra det, ligger jag ofta på min säng med benen hängande från kanten. Jag använder mina händer att trycka ner ganska hårt på min nedre del av magen. Med tiden börjar jag känna att saker rör på sig", förklararLucy Gornall, hälso- och fitnessskribent påGoodto.comoch uppblåsthet lidande.

På samma sätt kan du försöka lindra instängd vind genom att massera ditt magområde från toppen. Börja precis nedanför bröstkorgen, föreslår Lucy, och flytta ner till din nedre mage. "Det är nästan som om du följer gasfickan hela vägen genom tarmarna", säger hon.

Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (3)

(Bildkredit: Getty Images)

Hur man förhindrar instängd vind

1. Undvik mat som orsakar instängd vind

 • Råkål
 • Blomkål
 • Broccoli
 • brysselkål
 • Torkad frukt
 • Alla sorters bönor, vare sig de är bakade eller råa

Vår expert säger att det också är en bra idé att begränsa ditt proteinintag som enproteinrik kostkan orsaka matsmältningsproblem.

"Försök att begränsa proteinet till 1 kg per kilo av din kroppsvikt dagligen i 2 veckor. Om du sedan vill öka, försök att balansera högre protein med fibrer (t.ex. fullkorn eller grönsaker) vid varje måltid", säger Dr Megan Rossi.

(Video) How To Get Rid Of Back Pain Caused By Gas - 10 Home Remedies For Back Pain Due To Gas

2. Undvik att dricka alkohol

Om du försöker undvika att behöva bli av med instängd vind i framtiden, håll dig borta från alkohol. Även om det kan låta som ett stort steg om du njuter av ett glas vin på kvällen, innehåller många alkoholhaltiga drycker svavel - särskilt vin. När svavel inte absorberas ordentligt i din tunntarm, leder det till flatulensproblem.

Hälsanfördelar med att inte dricka alkoholär väldokumenterade av flera skäl. Men du behöver inte nödvändigtvis ta bort spriten permanent för att lindra magproblem. Istället för vin, välj något lättare på magen - som en gin och tonic.

3. Håll dig borta från sötningsmedel

Sötningsmedel som xylitol och sorbitol har varit kända för att orsaka matsmältningsproblem, säger Dr Rossi. Detta beror på att "de är svåra för din tunntarm att absorbera och kan leda till en bakteriefest, som producerar överskott av gas."

På samma sätt, håll dig borta från fruktos om du letar efter hur du kan bli av med instängd vind. Detta är ett fruktsocker i bordssocker, sirap och sötningsmedel, torkad frukt, juice från koncentrat och andra processade livsmedel. Våra kroppar har svårt att smälta för mycket av detta socker på en gång och det kan byggas upp i tjocktarmen där det jäser och avger gaser.

Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (4)

(Bildkredit: Getty / Future)

4. Prova FODMAP-dieten

Under en kort tid skulle detta säkert kunna fungera.

Delow fodmap dietär en vetenskapligt undersökt plan, skapad av nutritionisterna Peter Gibson och Susan Shepherd vid Melbourne University i Australien, för att hjälpa dem som lider av Irritable Bowel Syndrome (IBS). Det är nu det främsta sättet för hälsoexperter att hantera tillståndet i Australien och många människor runt om i världen har tagit upp planen för att lindra sina obekväma IBS-symtom.

Livsmedel att undvika inkluderar mejeriprodukter, särskilt choklad, gräddbaserade livsmedel, mjukostar och mjölk. Medan gå-till livsmedel ochFODMAP receptatt välja på dieten inkluderar massor av grönsaker, frukt, kött och fisk, havre och brunt ris.

Dr Rossi säger att maximalt fyra till sex veckor på dieten borde hjälpa till att lindra instängd vind, uppblåsthet och andra magrelaterade problem.

Lyckligtvis när du väl vet hur man blir av med instängd vind är det relativt enkelt att göra det snabbt och enkelt.

Relaterade funktioner:

 • Den bästa tiden att äta frukost, lunch och middag
 • Hur man går ner i vikt i ansiktet
 • Hur man blir av med en dubbelhaka
 • Hur man blir av med celluliter
 • Bästa övningarna för bingovingar

Veckans video

(Video) 10 FÖRÄLDRAR SOM GÅTT FÖR LÅNGT!!!!!

Hur blir man av med instängd vind: Vad orsakar det och hur kan du förhindra att det händer? (5)

Dr Megan Rossi

Dr Rossi kvalificerade sig som dietist med en förstklassig utmärkelse i dietetics från University of Queensland, innan han påbörjade en doktorsexamen i tarmhälsa. 2015 började hon på King's College London, där hon fortsätter att arbeta som en forskare med ledande forskning för att undersöka näringsbaserade terapier inom tarmhälsa, och fick Dean's Award top 5% for Outstanding Research Higher Degree, som ett erkännande av hennes bidrag till vetenskapen. 2017 grundade hon The Gut Health Doctor, som hjälper människor att njuta av god tarmhälsa med böcker, kliniker, tarmälskande matprodukter, lättsmälta råd och olika recept. Dr Rossis första bok,Ät dig frisk, publicerades 2019 och blev en Amazon och The Sunday Times bestseller.

FAQs

Hur seglar man i storm? ›

Kontrollera båten _

Linjer bör hållas organiserade hela tiden. Detta kommer att förhindra att de faller i vattnet och trasslar in sig i propellern, eller att en besättningsmedlem snubblar över dem i sittbrunnen. Vid segling i storm, men även under normala förhållanden, ska gummibåten vara ordentligt säkrad på däck.

När är vinden farlig? ›

Stormvarning: vindhastigheten är 21–32 m/s, orange. Varning för hård vind: vindhastigheten är 14–20 m/s, gul.

När ställs båtar in pga vind? ›

Huvudregeln är att vid vindstyrkor över 8 Beaufort, dvs 18-24 sekundmeter, då får merparten färjor ligga kvar vid kaj.

Videos

1. 10 Farligaste Insekterna i Världen
(KLOK UGGLA)
2. What is the Access Consciousness Clearing Statement? The Short Cut
(Access Consciousness)
3. Allt du behöver veta om att köpa hus
(EFN Ekonomikanalen)
4. What is the Access Consciousness Clearing Statement?
(Access Consciousness)
5. Topp 10 vanliga livsmedel du äter fel!
(Dr. Sten Ekberg)
6. Hur man hanterar en smärtuppblossande
(Dr. Andrea Furlan)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated: 30/08/2023

Views: 5310

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.