Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (2023)

Torr hud är ofta obehagligt och kan visa sig i en rad symtom som klåda, rodnad, flagnande och smärta. En bra fuktgivande kroppstvätt är den första försvarslinjen för alla som vill behålla en bekväm, frisk hud. Joshua Zeichner, MD, berättadeHälsa"Rätt rengöringsmedel kan hjälpa till att respektera hudbarriären, men fel rengöringsmedel kan bidra till dysfunktion av hudbarriären och förvärra hudtillstånden."

Att lägga till en återfuktande kroppstvätt i din rutin handlar inte bara om att jaga smidig hud för estetiska syften, det handlar också om att kompensera den övergripande uttorkande naturen hos vår omgivning eftersom, som Claire Wolinsky, MD sa till oss, "vatten torkar i och för sig." När du har en komprometterad hudbarriär och du inte har alla byggstenar för att skydda huden mot omgivningen kan saker som tvål öka torrheten. Och vatten kan öka torrheten eftersom du inte har det barriärskyddet. Och enligt Tiffany Libby, MD, spelar demografiska faktorer som ålder, etnicitet och även vår genetik en roll för hur väl vår hud upprätthåller fukt.

De bästa fuktgivande kroppstvättarna innehåller fuktighetsbevarande ingredienser (de som drar in fukt i din hud), såsom mjölksyra, panthenol, hyaluronsyra, kolloidal havregryn, glycerin, urea och aloe vera, såväl som hudbarriäringredienser (som skapar en tätning). över din hud för att behålla de fuktighetsbevarande ämnen och den fukt du vill ha i din hud) inkluderar sheasmör, ceramider, manukahonung och botaniska oljor som jojoba, olivolja, kokosnöt och avokado. När vi granskade kroppstvättar från dussintals märken prioriterade vi sådana som inkluderade både fuktbevarande och hudbarriäringredienser som skulle ge din hud näring.

En hudläkare på vårMedicinsk expertnämndgranskade den här artikeln för medicinsk och vetenskaplig noggrannhet kring vad man ska leta efter i en fuktgivande kroppstvätt, om de fungerar och vilka ingredienser man ska undvika.

Våra rekommendationer

Bäst totalt sett: CeraVe Hydrating Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (1)

Tillgänglig påAmazon,Walmart

Varför vi gillar det:Inklusionen av urea gör denna formula skonsamt exfolierande och återfuktande på samma gång.

Det är värt att notera:Den milda skummande formulan kanske inte passar alla.

Alla kosmetika som utvecklats med hudläkare är värda att överväga, och CeraVe är ett beprövat varumärke som levererar effektiv hudvård över hela linjen. Denna skonsamma fuktgivande kroppstvätt borde sätta kryss i många rutor för många människor. Det inkluderar de med känslig och kliande hud eller de medkeratosis pilaris, ofta med smeknamnet "kycklingskinn".

Denna tvätt har en rad fuktighetsbevarande ämnen och hudbarriärskyddsmedel som erbjuder en tvådelad fuktgivande strategi. En av dess aktiva ingredienser är urea, som Dr. Wolinsky säger är en "bra ingrediens som faktiskt är naturligt [förekommer] i urinen och den bryter ner det översta lagret av hudceller så att det exfolierar ... och det är också mycket återfuktande." Det är värt att notera att denna formel är en mild skummande tvätt. Så för dem som föredrar ett tjockt lödder kanske detta inte är din favoritrengöring.

Pris vid tidpunkten för publicering:$11

Produktinformation:

 • Hud typ:Normal – torr hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Hyaluronsyra, urea, sojabönolja, ceramider
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:10 oz.

Bästa budget: Olay Total Moisture Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (2)

Tillgänglig påWalmart

Varför vi gillar det:Du kan hitta denna produkt hos de flesta kommersiella återförsäljare och den är formulerad utan hårda parabener och färgämnen.

Det är värt att notera:Natriumtridecethsulfat anses vara ett säkert rengöringsmedel som fortfarande kan vara irriterande för vissa.

I generationer har Olay bevisat att du kan köpa effektiva hudvårdsprodukter för under $10. Vi älskar att deras Total Moisture Body Wash använder den ödmjuka kakaobönan för att ge en seriös fuktgivande kraft.

Kroppstvätten innehåller också Olays vitamin B3-komplex. Vitamin B3 är också känt som niacinamid: en populär hudvårdsingrediens som är vetenskapligt bevisad att hjälpa till med en rad hudvårdsproblem, allt från hudirritation till åldrande. Vitamin B3 kan hjälpa till att förbättra hudens skyddande barriär genom att uppmuntra produktionen av ceramider som hjälper till att binda hudceller. Denna kroppstvätt innehåller dock natriumtridecethsulfat, vilket kan vara potentiellt irriterande för dem med allergi eller extra känslig hud. För de flesta borde det dock inte vara ett problem.

Pris vid tidpunkten för publicering:$8

Produktinformation:

 • Hud typ:Blandad hudtyp
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Kakaosmör, vitamin B3-komplex (niacinamid)
 • Doft:Krämig kakaodoft
 • Storlek:17,9 oz.

Bästa naturliga: Mustela Organic Cleansing Gel

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (3)

Tillgänglig påAmazon,Bedbathandbeyond,Bläck mening

Varför vi gillar det:Denna tvätt har en vegansk och biologiskt nedbrytbar formel som är säker för både spädbarn, barn och vuxna.

Det är värt att notera:Vissa recensenter gillade inte förpackningen och hade problem med att pumpa ut produkten ur flaskan.

Dr Libby rekommenderar direkt denna produkt både för sina patienter och förHälsaläsare. Hon säger, "Detta är en mild, sulfatfri kroppstvätt som ger näring åt huden med aloe och rengör den utan att ta bort naturliga oljor."

Alla produkter som är säkra för babyhår och hud är också ett bra alternativ för vuxna också. Aloe vera är det viktigaste fuktgivande medlet som drar in fukt i huden medan olivolja arbetar hårt för att låsa in den fukten. Den är också gjord av 97,5 procent naturliga ingredienser och säljs i biologiskt nedbrytbar förpackning. Vissa granskare sa dock att förpackningen gjorde det svårt att få ut gelén ur flaskan. Med det sagt tycker vi att den miljövänliga förpackningen gör det värt besväret.

Pris vid tidpunkten för publicering:17 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Känslig, torr och normal hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Olivolja, aloe vera, glycerin
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:13,52 oz.

Bäst doftande: Dr. Bronner's Pure Castile Liquid Soap

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (4)

Tillgänglig påAmazon,Walmart

Varför vi gillar det:Detta är en fuktgivande favorit som finns i en rad uppfriskande eller lugnande dofter.

Det är värt att notera:Doftande produkter kan vara särskilt irriterande för dem med känslig hud.

Kanske ingen återfuktande produktlinje är komplett utan detta mångsidiga under. Dr. Bronner's Pure Castile Liquid Soap är en koncentrerad formula som innehåller fem olika organiska oljor, vilket betyder att lite räcker långt, och att spädning är nyckeln till att se till att du inte lämnas med en fet rest.

Dr. Bronner's innehåller också tokoferol eller vitamin E – en populär hudvårdsingrediens och antioxidant som bromsar hudens åldrande och skyddar hudbarriären. Välj ditt eget doftande äventyr eftersom de har en rad doftextrakt som pepparmynta, lavendel och mandel.

Pris vid tidpunkten för publicering:17 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Normal – torr hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Kokosolja, hampfröolja, jojobaolja, vitamin E
 • Doft:En rad dofter från lavendel till pepparmynta
 • Storlek:32 oz.

Bästa parfymfria: La Roche-Posay Lipikar Wash AP+ Moisturizing Body & Face

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (5)

Tillgänglig påAmazon,Ulta,laroche posay

Varför vi gillar det:En multifunktionell rengöring som är skonsam nog för ditt ansikte och kropp.

Det är värt att notera:Vissa användare sa att det var svårt att pumpa produkten genom flaskan.

Även om vi har inkluderat en hel del doftfria alternativ på den här listan, älskar vi speciellt La Roche-Posays Lipikar Wash för en icke-irriterande formel som ger gott om fukt. Denna ansikts- och kroppsrengöring säger att den är skonsam nog för personer med kemoterapi att använda (så länge deras läkare ger dem grönt ljus, förstås). Detta franska apoteksvarumärke använder fördelarna med termiskt vatten för att superladda denna ansikts- och kroppstvätt.

Människor har skördat frukterna av termiskt källvatten i århundraden som är känt för att vara antiinflammatoriskt, lugnande och skyddande av hudens mikrobiom med prebiotiska och probiotiska egenskaper. La Roche-Posays termiska vatten är rikt på selen, som är ett antiinflammatoriskt mineral som skyddar huden från UV-skador och håller den fastare och starkare längre.

Pris vid tidpunkten för publicering:16 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Torr – extra torr hud, känslig hud, eksembenägen
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Sheasmör, glycerin, termiskt källvatten
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:13,52 oz.

Bästa tvålfria: Vanicream Gentle Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (6)

Tillgänglig påAmazon,Walgreens

Varför vi gillar det:Detta är en tvålfri hudläkarefavorit från ett pålitligt märke.

Det är värt att notera:Medan produkten är fri från tillsatt doft, noterade en minoritet av recensenter en obehaglig doft.

Är det möjligt att tvätta kroppen utan tvål? Absolut. Många av produkterna som ingår i den här artikeln är tvålfria, vilket betyder att de är fria från starka ytaktiva ämnen och rengöringsmedel, som kan störa hudens PH-balans. Vi rekommenderar dock speciellt Vanicreams skonsamma kroppstvätt eftersom den är säker även för den mest känsliga torra huden.

"Tvål kan öka torrheten", säger Dr. Libby. "Olika tvålar kan ha olika PH-nivåer, vilket kan avgöra hur mycket de tar bort huden", förklarar hon. Denna krämiga formulering är PH-balanserad för att matcha din hud och har skapats för att ge dig en bra och säker tvätt i mjukt eller hårt vatten.

Pris vid tidpunkten för publicering:$11

Produktinformation:

 • Hud typ:Känslig hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Glycerin, panthenol
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:12 oz.

Bäst för känslig hud: Eucerin Advanced Body and Face Cleanser

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (7)

Tillgänglig påAmazon,Mål,Walmart

Varför vi gillar det:En 2-i-1-produkt som rekommenderas av hudläkare och är grymhetsfri att starta upp.

Det är värt att notera:Vissa läsare kanske föredrar att använda en tvätt som innehåller mer fuktighetskräm.

De med känslig hud kommer ofta att känna en rad obekväma hudsymtom som sveda, sveda och rodnad (med eller utan svullnad) såväl som utslag av utslag eller nässelfeber. Människor som har känslig hud är också benägna att bli torra, men inte alla med torr hud har också känslig hud. Kemiska irriterande ämnen är en av orsakerna till känslig hud, tillsammans med allergier och mer kroniska tillstånd som eksem.

Dr. Libby noterade särskilt Eucerin Advanced-serien som några av hennes favoritfuktande kroppstvättar för känslig hud. Hon säger: "Jag tycker att deras tvål är väldigt, väldigt skonsam och doft- och tvålfri. Så du kommer att upptäcka att det är en mycket skonsam rengöring."

Pris vid tidpunkten för publicering:10 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Känslig hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Hydrerad ricinolja
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:16,9 oz.

Bäst mot eksem: The Honest Company Eczema Soothing Therapy Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (8)

Tillgänglig påAmazon,Walmart,Mål

Varför vi gillar det:En grymhetsfri, naturlig formula som skyddar huden när den återfuktar.

Det är värt att notera:En relativt liten storlek och relativt högt pris gör att vissa läsare kan känna att denna produkt ger minst valuta för pengarna.

Dr Zeichner säger att "eksem är ett tillstånd där hudbarriären inte fungerar så bra som den borde, vilket leder till mikroskopiska sprickor i hudbarriären med förlust av hydrering. Detta orsakar röda, kliande utslag." När man letar efter en produkt som lämpar sig för eksem är nyckeln att fokusera på ingredienser som drar in fukt i huden och låser in den.

Denna kroppstvätt med passande namn har olika ingredienser som har visat sig lugna och behandla inflammerad hud. Införandet av kolloidalt havregryn, i synnerhet, är en viktig ingrediens som hyllas för dess antiinflammatoriska fördelar.

Pris vid tidpunkten för publicering:14 USD

Produktinformation:

 • Hudoro:Eksembenägen, torr hud, känslig hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Kolloidalt havregryn, glycerin, kokosolja, prebiotika, vitamin E, aloe vera, panthenol
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:8 oz.

De 16 bästa anti-kliande krämerna 2023

Bäst för Psoriasis: CeraVe Psoriasis Cleanser

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (9)

Tillgänglig påAmazon,Walmart

Varför vi gillar det:En steroidfri produkt som riktar sig mot klåda och fjällning som är specifik för psoriasis.

Det är värt att notera:Denna produkt ligger i den högre delen av prisskalan.

Psoriasis kan vara ett särskilt frustrerande hudtillstånd som orsakar en ansamling av hudceller som resulterar i fjäll och torra, kliande fläckar. Detta är ett kroniskt tillstånd som ofta är kopplat tillbaka till immunsystemet och utlöst av infektioner, stress eller överdriven alkoholkonsumtion.

Även om många psoriasispatienter kan dra nytta av att ta ett helhetsgrepp på sitt tillstånd, kan detta rengöringsmedel ge viss lindring. Kombinationen av urea och salicylsyra erbjuder skonsam peeling som tar bort ansamlingar av huden, medan ceramiderna och niacinamiden återuppbygger hudbarriären och återför fukt till den. Även om den här produkten är något dyrare än andra alternativ på den här listan, tror vi att den riktade inställningen till psoriasis gör det väl värt det.

Pris vid tidpunkten för publicering:21 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Psoriasisbenägen
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Ceramider, niacinamid, mjölksyra, urea
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:8 oz.

Bäst för kliande hud: Eucerin Skin Calming Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (10)

Tillgänglig påAmazon,Walmart

Varför vi gillar det:Den är tvålfri och staplad med fuktkrämer

Det är värt att notera:Vissa köpare sa att den smala designen och tjocka formeln gjorde flaskan svår att greppa.

Kliande hud är mycket sannolikt kopplat till torr hud som kan uppstå säsongsmässigt, särskilt på vintern när värme och varmare duschar kan suga ut fukt från våra kroppar. Och det kan också förekomma på ett mer kroniskt plan i form av xerosis cutis (den medicinska termen för överdrivet torr hud).

MångaHälsaläsare kommer att kunna hitta lindring från kliande, torr hud genom att köpa en receptfri produkt som den här. De två första ingredienserna som listas i Skin Calming Body Wash är oljor, vilket betyder att de tar lejonparten av formuleringen. Med någon av hudproblemen som listas i artikeln säger Dr Zeichner "om du upplever torrhet, klåda eller utslag och de inte förbättras, trots att du använder en skonsam rengöring och en återfuktande fuktkräm, då är det dags att röra vid bas med en hudläkare för receptbelagd hälsa."

Pris vid tidpunkten för publicering:15 USD

Produktinformation:

 • Hud typ:Torr, kliande eller känslig hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Sojabönolja, ricinfröolja
 • Doft:Doftfri
 • Storlek:16 oz.

De 15 bästa fuktgivande handtvålarna 2023 för att förhindra spridning av bakterier

Bäst med herrdoft: Harry's Cleansing Body Wash

Dessa fuktgivande kroppstvättar ger näring och skyddar även den torraste huden (11)

Tillgänglig påWalmart

Varför vi gillar det:Redwood-doften är bra för alla som letar efter en mer maskulin doft samtidigt som den tar itu med torr hud.

Det är värt att notera:Den tillsatta doften kan vara irriterande för dem med känslig hud eller ett befintligt hudtillstånd.

Denna sulfat- och parabenfria kroppstvätt lovar att skumma upp snyggt utan att helt beröva huden från fukt. Även om vi älskar redwood-doften, finns den också i fyra unika dofter, som kan lägga till en touch av lyx till din duschupplevelse för en bråkdel av priset.

Men när vi köpte produkter var våra experter på hudläkare snabba med att konstatera att det finns en mycket begränsad skillnad mellan mäns och kvinnors hud och att produkter riktade till män är mer benägna att innehålla dofter med mer maskulina toner.

Dr. Wolinksy säger "Män föredrar olika dofter eller ingen doft alls." Likaså tillägger Dr Zeichner att "hudens grundläggande behov är mycket lika för män som de är för kvinnor. Som en allmän regel tenderar mäns hud att vara fetare och det finns mer grovt hår. Det finns dock inga data som visar att mannens hud är mindre känslig eller torrare än kvinnors." Dr Zeichner tillägger också att "män tenderar att föredra gel eller löddrande texturer, jämfört med kvinnor som tenderar att dras mer mot krämigare konsistenser. Men för de med extra känslig hud rekommenderar jag alltid att välja en doftfri produkt.”

Pris vid tidpunkten för publicering:$7

Produktinformation:

 • Hud typ:Torr – normal hud
 • Viktiga fuktgivande ingredienser:Laurinsyra
 • Doft:Redwood, shiso, vilda marker, lund
 • Storlek:16 oz.

De 13 bästa fuktighetskrämerna för torr hud 2023

DeHälsateamet talade med experter på hudläkare om de faktorer som skapar torr hud och ingredienserna som ingår i en högkvalitativ, fuktgivande kroppstvätt. Vi undersökte sedan de bästa på marknaden och minskade dem baserat på hudläkares rekommendationer, ingredienser, doft och pris för att hjälpa dig hitta en fuktgivande kroppstvätt som kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm i din egen hud.

Hudläkare vi pratade med för den här historien:

Vad du ska veta om fuktgivande kroppstvättar

När du vill minimera torr hud och köpa en fuktgivande kroppstvätt är det viktigt att vara uppmärksam på ingredienserna och hur du applicerar produkten. Dr. Wolinsky säger att hur ofta du använder en kroppstvätt och var du applicerar den kan också göra skillnad för hur din hud känns. Hon säger, "De flesta tror att du måste tvätta hela kroppen med tvål, men faktiskt kommer hudläkare oftast att rekommendera att tvätta de stinkande delarna som veck och områden som uppenbarligen svettas och luktar. Men du behöver inte nödvändigtvis tvätta dina armar och ben och använda mycket tvål om du har ett tillstånd att du tenderar att vara mer torr. Och det är särskilt viktigt in i vintern.”

Ingredienser att leta efter

När det kommer till kroppstvättar som skyddar hudens barriär handlar det mindre om att leta efter rätt rengöringsingredienser och mer om att titta på vilka fuktgivande ingredienser som har tillsatts. "Leta efter rengöringsmedel som innehåller samma typer av ingredienser som finns i fuktkrämer, eftersom de hjälper till att skydda hudbarriären medan du tvättar din hud", förklarar Dr Zeichner. Samtidigt tillägger Dr. Libby att en bra fuktgivande kroppstvätt kommer att ha en kombination av fuktighetsbevarande ämnen och ingredienser för att reparera barriären. "Fuktighetsbevarande medel hjälper till att dra vatten till hudens yta", säger hon. Fuktighetsbevarande ingredienser att leta efter inkluderar mjölksyra, panthenol, hyaluronsyra, kolloidal havregryn, glycerin, urea och aloe vera. Hudbarriäringredienser inkluderar sheasmör, ceramider, manukahonung och botaniska oljor som jojoba, oliv, kokosnöt och avokado.

Ingredienser att undvika

Många av de traditionella skummande ingredienserna som vi förknippar med att ”känna sig ren” är de mest torkande, dessa inkluderar sulfater som natriumlaurethsulfat och natriumlaurylsulfat som är skummedel och vanliga hudirriterande ämnen. Dr Libby säger att "undvik tunga dofter, och om du har känslig hud, leta efter sulfatfria rengöringsmedel." Dr. Wolinsky tillägger att "om du har känslig hud, som ibland går hand i hand med torr hud, väljer du något som inte har doft."

Hur mycket du kan förvänta dig att betala för en fuktgivande kroppstvätt

Lyckligtvis behöver inte köpet av en säker och effektiv kroppstvätt göra pengarna sönder eftersom alla våra experter på hudläkare föreslog att du vanligtvis kan förvänta dig att betala högst 20 USD. Dr. Wolinsky säger: "Det finns ingen anledning att spendera pengar på tvål eller fuktighetskräm, men jag tror att om du går in på apoteket för en stor flaska, kommer det att kosta mellan 20 och 25 dollar. Om du hade en mindre, kan det kosta 10 $."

Vilken kroppstvätt är mest återfuktande?

Som nämnts kommer de bästa fuktgivande kroppstvättarna att ha en rad ingredienser som drar fukt till hudens yta samtidigt som de skyddar hudbarriären. Dr. Libby rekommenderar specifikt att se upp för en "krämig eller oljebaserad tvätt."

Vad är kroppstvätt nr 1 som rekommenderas av hudläkare?

Det finns ett urval av säkra och effektiva märken som dermatologer konsekvent rekommenderar. Dessa inkluderar Eucerin, Cetaphil, CeraVe, Vanicream och till och med några Dove-produkter. Dr Zeichner tillägger att köpare bör vara försiktiga med produktförpackningar eftersom vissa som säger "#1 dermatologist brand" ofta är marknadsföringsinformation som företagen använder från sina egna undersökningar.

Fungerar fuktgivande kroppstvättar?

”Fuktgivande kroppstvättar fungerar faktiskt. Traditionellt gillar folk känslan av ett skummande rengöringsmedel och förknippar det med rengöringsprocessen. Men många formuleringar gör nu ett utmärkt jobb med att rengöra samtidigt som de är krämigare och icke-skummande och kan återfukta huden och lägga till återfuktande krämer så att huden känns ren, fräsch och återfuktad, säger Dr Libby. För extra komfort kan du överväga att låsa in fukt i huden genom att tillsätta en återfuktande bodylotion eller kräm till din duschrutin.

Vilka vi är

Isabella Ubaldi har 10 års forskning och skriverfarenhet som täcker ämnen som sträcker sig från de mest bekväma höga klackarna till hur "femtech" hjälper till att fylla tomrummet i vår medicinska förståelse av kvinnors kroppar. Hennes nyfikenhet på världen föder hennes stora intresse för att hjälpa människor att minska shoppingbullret och fatta beslut som bara kan förbättra deras livskvalitet eller göra vardagen lite sötare.

FAQs

Vad är orsaken till torr hud? ›

Torr hud är tecken på att hudens översta lager, det så kallade hornlagret, har blivit skadat eller uttorkat. Det kan till exempel bero på låg produktion av talg, ett ämne som produceras i hårsäckarna och håller huden mjuk. Yttre påverkan kan skada det skyddande lagret av talg och göra att vätska avdunstar från huden.

Vad kan man göra om man har jätte torr hud? ›

Efter dusch och bad bör du klappa huden torr istället för att gnugga med handduken. Smörj regelbundet. Hitta en mjukgörande produkt som du trivs med, och som fungerar. Välj gärna mjukgörande medel som innehåller fuktbindande ämnen, till exempel glycerol, karbamid eller propylenglykol.

Vad binder fukt i huden? ›

Glycerol, även kallat glycerin eller propantriol är en liten molekyl som kan tränga in i huden. och binda fukt. Det är en fuktbindare som ofta används för barn med torr hud eftersom den sällan svider.

Hur får man bort fjällande hud? ›

SÅ HÄR TAR DU BORT DÖD HUD
 1. Dra ner på tiden i duschen eller badet.
 2. Använd skonsamma hudvårdsprodukter! Vissa hudvårdsprodukter kan vara tuffa mot huden och göra den torr, i synnerhet ansiktsvårdsprodukter. ...
 3. Exfoliering. ...
 4. Använd en luftfuktare. ...
 5. Klä dig varmt. ...
 6. Använd en fuktgivande produkt när du har tvättat dig.

Vad ska man äta när man har torr hud? ›

Här följer tre råd för en kost som återfuktar huden inifrån.
 • 1/ Ät (nyttigt) fett. Det handlar om de essentiella fettsyrorna: omega-3 som förbättrar hudens elasticitet och omega-6 som hjälper till att hålla hudlagren återfuktade. ...
 • 2/ Ät frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten. ...
 • 3/ Ät mat som är rik på vitamin E.

Vad ska man äta för att inte få torr hud? ›

äta mer av omega-3 rik mat som avokado, fröer, nötter, fisk och skaldjur. ta omega-3 kosttillskott. Läkemedelsverket rekommenderar att vi bör få i oss 2.5-3 gram omega-3 fett varje dag. äta mindre av sådant som ger dig torr hud.

Vilken vitamin är bra för torr hud? ›

VITAMIN E – reparerar huden

Passar: Alla hudtyper, speciellt känslig och torr hud. När din hud känns stressad och ur balans är det vitamin E du behöver. Reparerande vitamin E stärker och återställer hudens fuktbarriär och neutraliserar fria radikaler, som påskyndar hudens åldrande.

Vilken olja är bäst att ha i ansiktet? ›

Nyponfröolja och jojobaolja är två torra oljor som snabbt går in i huden och har en förmåga att balansera fettproduktionen på cellnivå. Nyponfröolja innehåller naturligt retinoinsyra (A-vitamin syra) som hjälper mot akne. Den innehåller även omega-3, -6 och -9.

Kan klåda bero på levern? ›

Klåda på kroppen

Klåda på hela kroppen kan bero på andra sjukdomar som inte är lika uppenbara, till exempel diabetes, leversjukdom, njursjukdom eller blodsjukdom. Klåda kan också uppstå som en reaktion på läkemedel till exempel vissa antibiotika.

Kan man använda vaselin på torr hud? ›

Vaselin bildar en skyddande hinna som verkar vattenavvisande och kapslar in hudens naturliga fukt. Skyddar mot friktion och skav. Kan med fördel användas på torr och sprucken hud. Smak och luktfri.

Hur lång tid tar det att bilda ny hud? ›

Produktionen av nya hudceller i basallagret sker hela tiden, så att hudens yttersta lager ständigt förnyas. Vandringen för en ny hudcell till hornlagret tar normalt cirka 4–6 veckor, varefter hudcellerna stöts bort som mjäll. Man uppskattar faktiskt att du tappar 40 000 hudceller – varje minut!

Kan huden ta upp hyaluronsyra? ›

Så det är ganska tydligt att Hyaluronsyra på huden inte kan verka som en anti age-molekyl eftersom den inte kan penetrera huden.

Vad ska man göra om man börjar flagna? ›

Det här ska du göra om din hud flagnar:
 1. Svalka med aftersun eller aloe vera. En hud som är bränd känns ofta stram, irriterad och kan göra väldigt ont. ...
 2. Återfukta en skadad hud. ...
 3. Peela bort död hud. ...
 4. Använd solskyddsfaktor.
Jul 9, 2019

Kan man skrubba bort flagnande hud? ›

Genom att skrubba huden då och då så avlägsnas döda hudceller och plats ges åt ny hud. En skrubbad hud ger ett fräschare och mer jämnt intryck och din solbränna kommer se jämnare ut. Så vare sig du ska ut och sola eller börjat flagna är det bara positivt att då och då peela kroppen.

Varför ska man inte dra bort flagnande hud? ›

Torr hud kan fjälla och flagna bort. Ungefär som när man bränt sig i solen och huden till slut fjällar bort det skadade. Det är viktigt att inte försöka tvätta eller torka bort sådana drabbade partier, utan istället angripa med fukt. Huden saknar sitt naturliga fett, talg, och därför fjällar den.

Vad kan torra händer bero på? ›

kyla, värme, UV-strålar, upprepad handtvätt, föroreningar och smuts. Detta kan förstöra hudens naturliga barriär och göra att händerna uttorkade. Våra händer har en annan huduppbyggnad än resten av vår kropp vilken hjälper dem att att vara rörliga.

Varför blir huden torr när man blir gammal? ›

Torr hud. Du kanske har märkt att huden lättare blir torr, sträv och kliar? Det beror, bland annat, på att det med åren finns mindre mängd hyaluronsyra där.

Är det farligt med torr hud? ›

Torr hud kan bli eksem

Det är inte farligt med torr hud, men det kan vara besvärligt för barnet och därför är det bra att behandla och förebygga på rätt sätt. I vissa fall kan torr hud utvecklas till eksem, en inflammation gör att det yttersta hudlagret blir torrt, rött och ofta kliar.

Kan torr hud bli? ›

Extremt torr hud kan också vara ett tecken på en underliggande hudsjukdom, till exempel psoriasis (som innebär att hudcellerna växer för snabbt(5)) eller eksem (det finns många sorters eksem utöver kontaktdermatit, och de kan bero på olika saker, bland annat allergiska reaktioner eller kontakt med irriterande ämnen).

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 02/11/2023

Views: 5915

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.