5 skäl till kalla händer | Varför är mina händer alltid kalla? (2023)

Symtom på kalla händer

Kalla händer är obekväma både för dig och för alla de rör, men är de verkligen något att oroa sig för? Ibland kan dessa ständigt kalla händer vara ett tecken på sjukdom. Men oftast betyder kalla händer helt enkelt att din inre kropp blivit lite för sval och din "kärntemperatur" har sjunkit lite för lågt.

För att skydda dina vitala organ, såsom ditt hjärta och lungor, avleder din kropp mer blodflöde till dem och det lämnar mindre blod cirkulerande till dina händer och fötter. Termen "kalla händer, varmt hjärta" är bokstavligen sant.

Vanliga egenskaper hos kalla händer

Om du uppleverkalla händer, kan de sannolikt beskrivas med följande.

 • Dina händer känns kalla:Som "isblock".
 • Du kanske kännerdomningar,stickningar, eller nålar
 • Händernas färg varierar från rött till lila-blått till ljust vitt
 • Någon som rör din hand känner att det är svalt eller kallt

Varaktighet av symtom på kalla händer

Detta kan ta några minuter, några timmar, några dagar eller längre. Ibland försvinner den kalla känslan aldrig riktigt. Dina händer kan värmas upp i varma miljöer men går direkt tillbaka till att känna sig kyla igen med exponering för kall luft eller vatten.

Vem drabbas oftast av kalla händer?

Följande personer är mer benägna att uppleva symtom på kalla händer.

 • Äldre människor
 • Alla som bor eller arbetar under kalla förhållanden
 • Alla med dålig cirkulation
 • Diabetiker eller andra med perifer nervsjukdom

Är kalla händer allvarliga?

Kalla händer kan peka på ett allvarligt problem om cirkulationen i dem verkligen är nedsatt eller om du har ett nervtillstånd som orsakar problemet. Kalla händer är sällan allvarliga hos en yngre person utan andra sjukdomar.

Vad är det som orsakar dina kalla händer?

Starta en chatt med Buoy AI-assistentför att ta reda på vad som orsakar dina kalla händer.

Gratis, privat och säkert för att få dig det bästa sättet att må bra. Lär dig mer om vårteknologi.

Kalla händer orsaker och tillstånd

Många tillstånd har kalla händer som ett symptom. Mest oroomloppochblodflöde, även om sköldkörteln, infektions- och fysiologiska faktorer kan vara inblandade.

Cirkulatoriska orsaker till kalla händer

Problem med cirkulationen kan leda till kalla händer.

 • Dålig cirkulation:Detta är den vanligaste orsaken till kalla händer. Det begränsar mängden blod och därför värme som strömmar genom dina vener och artärer.
 • Förhårdnad av artärerna täpper till dina blodkärl med tiden
 • Rökning gör att dina blodkärl drar ihop sig
 • Kallt väder gör att dina blodkärl drar ihop sig
 • Att känna sig nedkyld eller nervös kan få dina blodkärl att plötsligt dra ihop sig:Dina kalla händer kan se röda, lila eller blekvita ut.
 • Thoracic outlet syndrome:Detta kan täppa till blodkärlen till dina armar, detta är mycket sällsynt.

Hormonella och bristorsaker till kalla händer

Följande kan också resultera i kalla händer.

 • Sköldkörtelobalans:För mycket eller för lite sköldkörtelhormon stör ämnesomsättningen.
 • Megaloblastisk anemi:Detta är en brist på friska röda blodkroppar från vitamin B12-brist, vilket kan orsaka kalla fötter som ofta också bränner.

Nervsystemet orsaker till kalla händer

Störningar i nervsystemet kan resultera i kalla händer.

 • Perifer neuropati:Eller nervskador, orsakar domningar och stickningar i händerna som du kan tolka som kall.
 • Panikångest:Detta skickar din kropp till kamp-eller-flyg-läge, vilket leder blod till dina inre organ och ut ur dina händer och lämnar dem kalla.
 • Ångestoch nervositet:Dessa båda orsakar svettning och sammandragning av dina blodkärl, varför dina händer kan kännas både kalla och fuktiga.

Infektiösa orsaker till kalla händer

Infektioner kan leda till kalla händer.

 • Alla virus- eller bakterieinfektioner:Detta kan orsaka feber, vilket är en del av att bekämpa infektionen. Kalla händer beror på att din kropp omdirigerar blod till vitala organ.
 • Mononukleos:Detta kan leda till perifer neuropati.
 • Hjärnhinneinflammation:Detta kan ha symtom på både feber och kalla händer.

Fysiologiska orsaker till kalla händer

Följande fysiologiska orsaker kan leda till kalla händer.

 • Lågt kroppsfett:Detta kommer att få din kropp att avleda mer blodflöde till dina vitala organ.
 • Familjedrag:Att ibland ha kalla händer är helt enkelt normalt och en egenskap som finns i familjer.

Denna lista utgör inte medicinsk rådgivning och representerar kanske inte exakt vad du har.

Järnbristanemi

Järnbristanemi är ett tillstånd där kroppen inte har tillräckligt med järn för att bilda hemoglobin, proteinet i röda blodkroppar som transporterar syre i hela kroppen.

Tillståndet kan orsakas av akut blodförlust genom skada, operation eller förlossning; kronisk b..

Raynaud-fenomen

Raynaud-fenomen, även kallat sekundärt Raynauds syndrom, är ett tillstånd som gör att små artärer i huden onormalt drar ihop sig vid exponering för kallt vatten eller luft. Detta begränsar blodflödet till händer, fingrar, fötter, tår, näsa och öron.

Sekundärt Raynauds syndrom är sällsynt och orsakas av ett annat underliggande medicinskt tillstånd, ofta en bindvävssjukdom som reumatoid artrit, sklerodermi eller lupus.

Kvinnor är mer benägna än män att drabbas, särskilt om de lever i kalla klimat. Familjehistoria och rökning är också riskfaktorer.

Symtom inkluderar att händer och fötter blir domna och kalla. Hudfärgen ändras från blek till blåaktig och sedan till röd när huden värms upp igen.

Om de inte behandlas kan patienter få sår eller missbildningar i fingrar och tår, eller till och med kallbrand, på grund av bristande cirkulation.

Diagnos ställs genom patienthistoria, fysisk undersökning och blodprov.

Behandlingen inkluderar mediciner för att öka cirkulationen; behandling av eventuella underliggande tillstånd; och livsstilsförändringar för att få bättre skydd för extremiteterna under kalla förhållanden.

Sällsynthet:Allmänning

Bästa symtomen:distal domningar, kall tå, kalla fingrar, spontan tåsmärta, spontan fingersmärta

Brådskande karaktär:Självbehandling

Hypotyreos

Hypotyreos, eller "underaktiv sköldkörtel", betyder att sköldkörteln i nacken inte producerar tillräckligt med sina hormoner. Detta orsakar en bromsning av kroppens ämnesomsättning.

Tillståndet kan uppstå på grund av autoimmun sjukdom; någon operation eller strålbehandling av sköldkörteln; vissa mediciner; graviditet; eller konsumerar för mycket eller för lite jod. Det finns ofta bland äldre kvinnor med en familjehistoria av sjukdomen.

Vanliga symtom inkluderar trötthet, ständig kyla, viktökning, långsam puls och depression. Om de lämnas obehandlade kan dessa och andra symtom förvärras tills de leder till mycket lågt blodtryck och kroppstemperatur, och till och med koma.

Diagnos ställs genom ett enkelt blodprov.

Hypotyreos hanteras enkelt med daglig oral medicinering. Patienten börjar vanligtvis må bättre efter ett par veckor och kan till och med gå ner lite extra i vikt. Det är viktigt för patienten att övervakas av en läkare och ha rutinmässiga blodprover så att medicinen kan hållas på rätt nivåer.

Sällsynthet:Sällsynt

Bästa symtomen:trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, viktökning, muskelvärk

Brådskande karaktär:Primärvårdsläkare

Mild förfrysning av de övre extremiteterna

Frostskador är vävnadsskador orsakade av exponering för kyla (vid eller under 32F eller 0C). Det finns oftast hos personer som gör avkopplande aktiviteter som camping, jakt eller snösporter. Det är också mer sannolikt hos dem som är berusade eller har en psykisk störning.

Sällsynthet:Sällsynt

Bästa symtomen:domningar i handen, handsmärta, handrodnad, kalla händer, kalla fingrar

Symtom som alltid uppstår vid mild förfrysning av de övre extremiteterna:kalla fingrar

Brådskande karaktär:Sjukhusakuten

Thoracic outlet syndrome

"Thoraxutloppet" är utrymmet på vardera sidan av nackens bas där nerver, artärer och vener rör sig under nyckelbenet. Om dessa blir sammanpressade eller skadade kallas tillståndet thoracic outlet syndrome eller TOS.

De vanligaste orsakerna är trauma, såsom en bilolycka eller fall; och upprepning eller överanvändning, såsom en idrottsskada.

Symtomen varierar beroende på strukturerna som komprimeras:

 • Neurogena TOS påverkar nerverna. Det är den vanligaste formen och skapar domningar, stickningar, smärta och svaghet i armar, hand och fingrar.
 • Vaskulär TOS påverkar artärerna och venerna. Det skapar samma symtom som neurogena TOS samt kalla, bleka händer och armar med svag puls.

Det är viktigt att se en läkare om dessa symtom så att skadan inte blir permanent.

Diagnos ställs genom patienthistoria, fysisk undersökning, avbildning som röntgen eller ultraljud, och ibland nervlednings- och blodflödesstudier.

Behandlingen innebär sjukgymnastik, smärtstillande och ibland kirurgi.

Sällsynthet:Sällsynt

Bästa symtomen:smärta i ena axeln, spontan axelsmärta, armsvaghet, armdomning, smärta i ett skulderblad

Brådskande karaktär:Primärvårdsläkare

Vanliga frågor om kalla händer

Vad orsakar kalla händer?

Kalla händer orsakas vanligtvis av minskad blodtillförsel till händerna. Detta kan vara resultatet av blockering eller sammandragning av våra blodkärl i händerna. Detta inträffar när en individ befinner sig i en kall miljö och kroppen måste spara värme. Det gör det genom att avleda blod från händerna till viktigare organ som hjärta, lungor, hjärna och tarmar.

Vad orsakar dålig cirkulation i händerna?

Förkylningsexponering är en vanlig orsak. Det kan också vara ett symptom på vissa autoimmuna sjukdomar, blodsjukdomar eller hypotyreossjukdom. Exponering för vissa läkemedel eller miljöfaktorer; känslomässig stress; och skador på händernas kärlsystem kan också orsaka dålig cirkulation i händerna. Rökning är en viktig riskfaktor för dålig cirkulation.

Hur förbättrar man cirkulationen i händerna?

Försök att inte låta din kropp bli kall för snabbt och/eller ändra temperaturer för snabbt. Håll hela kroppen varm. Rök inte - rökning kan göra dina symtom värre. Undvik mediciner som gör att blodkärlen blir trånga, som förkylningsmediciner eller bantningspiller. Använd handskar, eller ännu hellre vantar, i mycket kalla temperaturer. Försök att slappna av och minska stressen i ditt liv.

Kan kalla händer vara ett tecken på anemi?

Ja. Anemi orsakas av förlust och/eller försämrad produktion av röda blodkroppar. Blodförlust och försämrad produktion av röda blodkroppar kan båda äventyra blodflödet till dina händer, vilket gör dina händer kalla. Om din kropp producerar begränsade mängder blod, kan den först leda bort blod från extremiteter (t.ex. händer och fötter) i ett försök att spara blod för vitala organ (t.ex. hjärta, lungor, tarmar).

När ska man gå till läkare för kalla händer?

Uppsök läkare om problemet kvarstår, eller om du börjar utveckla bestående blå missfärgning, smärta eller öppna sår på fingrarna. Ytterligare symtom, såsom ledvärk, muskelsmärta, feber, svaghet, viktminskning, torra ögon, muntorrhet, utslag, artrit eller problem med hjärta eller lungor, kan indikera underliggande medicinska tillstånd som också kräver läkarvård.

Frågor som din läkare kan ställa om kalla händer

 • Har någon del av din kropp blivit blekare än normalt?
 • Har du känt dig tröttare än vanligt, slö eller trött trots att du har sovit normalt?
 • Har du upplevt yrsel?
 • Har du nyligen varit utsatt för isande kyla (under 32F eller 0C)?

Självdiagnos med vår gratisBojassistentom du svarar ja på någon av dessa frågor.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 22/12/2023

Views: 6618

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.