21 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (2023)

21:59 ET, 21 juli 2023

Vår livesändning för dagen har avslutats. Följ de senaste nyheterna från Ukrainahäreller läs igenom uppdateringarna nedan.

20:49 ET, 21 juli 2023

Arresterad rysk militärbloggare ger uppdatering till advokat

FromJosh Penningtonand Maija Ehrlinger

21 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (1)

Advokat Alexander Molokhov talade med sin klient,Igor greken, enligt ett inlägg på fredagskvällen av Molokhov till Angry Patriots Club Telegram-kontot, var den en ultranationalistiska politiska gruppen Girkin med och grundade.

"Han rapporterade att allt var bra. [Han sa] två ord, inget annat," sa Molokhov i sitt inlägg. "Vi antar att han förhörs i Lubjanka."

Lubyanka fungerar som huvudkontoret för den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB) och är också platsen för ett Moskvafängelse.

"Men återigen, vi insisterar på att han ska få träffa advokater han litar på och att han får kvalificerad juridisk hjälp", tillade Molokhov.

Lite bakgrund.Girkin är en rysk militärbloggare och före detta tjänsteman i den självutnämnda, ryskockuperade folkrepubliken Donetsk som föreslog efterWagner-upproretatt Rysslands president Vladimir Putin kan behöva kliva åt sidan, enligt meddelanden på hans Telegram-konto och ryska nyhetsrapporter.

Girkin, som också går under namnet Igor Strelkov, är en figur av extremhögern som har varit öppet kritisk mot Rysslands militär i Ukraina och till och med Putin själv. hanarresterades i Moskvapå fredag, enligtRyska statliga medieroch ett telegrammeddelande som tillskrivs hans fru. hanhar häktatshäktad till den 18 september av en domare vid Meshchansky District Court i Moskva, rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti i fredags.

18:52 ET, 21 juli 2023

Rysslands underrättelsetjänst säger att de kan förlåta MI6 för sin vädjan till ryska spioner

Från CNN:s Radina Gigova

Ledningen för den brittiska utländska underrättelsetjänsten "kan förlåtas" för att ha vädjat till ryska spioner att dela hemligheter och arbeta med MI6, sade Rysslands utländska underrättelsetjänst (SVR) i fredags, enligt den statliga nyhetsbyrån TASS.

SVR svarade påkommentarer av MI6-chefen Richard Moorepå onsdagen, där hanöverklagadetill ryssar som "brottar med sitt samvete" för att ta ställning mot den ryske presidenten Vladimir Putins regim och "dela hemligheter med MI6."

"Den nuvarande chefen för den brittiska utrikesunderrättelsetjänsten, MI6, Richard Moore, har offentligt uppmanat ryssarna att börja arbeta för Storbritanniens underrättelsetjänster och lovat skydd för förrädare. Han tror att detta kommer att sätta stopp för konflikten i Ukraina." sa SVR i ett nytt meddelande som gjorts tillgängligt för TASS.

Den ryska utländska underrättelsetjänsten fortsatte med att säga att "alla som vet lite om detta ämne kan komma ihåg att anglosaxarnas långa tradition är att eliminera slitna förrädare och avhoppare", och tillade "detta har inte gjorts. professionellt under lång tid, eftersom det skulle finnas ett tydligt spår."

SVR sa under andra världskriget att brittiska underrättelseofficerare offrade många liv och ägnade mycket ansträngningar åt kampen mot nazismen, och att de gjorde det på ett modigt, professionellt och subtilt sätt medan de kämpade tillsammans med sina ryska allierade, enligt TASS .

Den ryska utländska underrättelsetjänsten hänvisade till Ian Flemings James Bond-romaner och sa att den mystiska M., som är James Bonds chef i serien, "kommander vackert" och "intelligent".

SVR refererade också till spionringen i Cambridge Five och George Blake - en dubbelagent som använde sin position som MI6-officer för att spionera för Sovjetunionen.

"Ta er i akt, kollegor", uppmanade SVR sina brittiska motsvarigheter. Men "med tanke på vissa personalförhållanden kan det sägas att det nuvarande MI6-ledarskapet kan förlåtas för sådana misstag", tillade SVR.

I ett tal i Prag på onsdagen sa Moore att "det finns många ryssar i dag som i tysthet är förfärade" över den ryska militärens agerande i Ukraina.

"De ser i fasa när deras soldater härjar i ett släktland. De vet i sina hjärtan att Putins fall för att attackera en slavisk nation är bedräglig, säger Moore.

CNN:s Nick Paton Walsh och Katharina Krebs bidrog till denna rapport.

19:54 ET, 21 juli 2023

Amerikanska underrättelsetjänstemän ser ingen anledning att tvivla på Putins påstående att han har kärnvapen i Vitryssland

Från CNN:s Natasha Bertrand

21 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (2)

Amerikanska underrättelsetjänstemän har ingen anledning att tvivla på Rysslands president Vladimir Putins påstående att han harflyttade ett parti taktiska kärnvapen till Vitryssland, högre tjänstemän med en division av US Defense Department sade fredag.

Putin sa förra månaden vid St. Petersburg International Economic Forum att "de första (ryska) kärnstridsspetsarna levererades till Vitrysslands territorium", och tillade att de placerades där för "avskräckning".

Ryssland har cirka 4 477 utplacerade och reserverade kärnstridsspetsar, inklusive cirka 1 900 taktiska kärnvapen, enligt Federation of American Scientists.

Det är inte klart hur mycket av den arsenalen Putin har för avsikt att flytta, och det har västerländska tjänstemän gjortaldrig offentligt bekräftadatt eventuella vapen har överförts till Vitryssland.

Men högre tjänstemän vid US Defense Intelligence Agency sa till en liten grupp reportrar på fredagen att analytiker har "ingen anledning att tvivla på" Putins påståenden om överföringen.

Tjänstemännen vill inte avslöja varför de tror det. De erkände att vapnen är svåra för den amerikanska underrättelsetjänsten att spåra, även genom satellitbilder.

Vad vi vet hittills:Amerikanska och västerländska tjänstemän sa till CNN tidigare denna månad att det inte verkar som att Vitryssland hade uppgraderat de nödvändiga lagringsanläggningarna för att hysa taktiska kärnvapen, och att tillgängliga satellitbilder inte hade visat några tecken på den typ av förberedelser och säkerhet som skulle vara standard vid en rysk kärnkraftsanläggning.

Andra källor berättade dock för CNN att det finns olika anläggningar i Vitryssland, som går tillbaka till sovjettiden, som möjligen skulle kunna hysa några av vapnen.

På frågan förra veckan om han hade sett tecken på att Ryssland hade flyttat vapnen, sa Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace till CNN att Storbritannien hade "sett tecken på att detta utvecklas" och noterade att Putin "inte alltid ljuger." Men när han tryckte på, vägrade Wallace också att utveckla tecknen han hade sett.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller avböjde på samma sätt att svara på frågor tidigare denna månad om var vapnen faktiskt finns.

Vilken roll spelar Vitryssland?Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko sa förra månaden att han inför aggressionen inte skulle visa "ingen tvekan" när det gäller att använda de ryska taktiska kärnvapen som är stationerade på hans lands mark.

Men höga DIA-tjänstemän sa att de inte tror att Lukasjenko skulle ha någon kontroll över arsenalen. Det skulle med största sannolikhet vara helt kontrollerat av Ryssland, sade tjänstemannen.

De sa också att DIA inte tror att förflyttningen av vapnen till Vitryssland skulle förändra det globala kärnkraftslandskapet eller öka risken för en kärnvapenincident, eftersom de skulle vara i lager snarare än utplacerade framåt, och eftersom de kommer att kontrolleras av ryska styrkor .

Miller sa att USA "inte har sett någon anledning att justera vår egen kärnkraftshållning eller någon indikation på att Ryssland förbereder sig för att använda ett kärnvapen."

18:28 ET, 21 juli 2023

Det är över midnatt i Kiev. Här är vad du bör veta

Från CNN-personal

Ukrainas president Volodymyr Zelenky säger sittlandets motoffensivgår framåtlångsammare än väntateftersom operationen startade senare än förväntat.

På fredag, Rysslands presidentVladimir Putinsa väst ärbesvikenmed resultatet av den ukrainska motoffensiven.

Sedan det började i juni har striderna visat sig hårdare än vissa förväntat sig, med framsteg som mäts i hundratals meter i motsats till tiotals kilometer.

Här är vad du mer bör veta:

  • Utveckling av spannmålsaffärer:Zelensky säger att han "samordnade ansträngningarna" för att återställa Svarta havets spannmålsaffär i etttelefon konversationmed Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Och Turkiet kommer "inte tveka" attta initiativetbehövs för att förhindra Rysslands "skadliga effekter".dra sig ur Svarta havets spannmålsaffär,Erdogan sa i fredags, enligt turkiska statliga medier. Den ryske vice utrikesministern Sergey Vershinins sa att alternativet att haTurkiet eskorterar spannmålsfartyggenom Svarta havet är inte ett gångbart alternativ till spannmålsaffärens kollaps.
  • Odesa slår till:Totalt har 21 personer varitskadadeav ryska attacker mot den södra hamnstaden Odesa under de senaste fem dagarna, sade chefen för den regionala militärförvaltningen, Oleh Kiper, på fredagen.
  • Tyskt stöd till Polen:Tyskland harlovade att stödjadess NATO-allierade Polen i att försvara sin östra flank i händelse av en potentiell attack från Wagner-krigare i grannlandet Vitryssland.
  • Rysslands tillslag mot utmanare:USA:s utrikesminister Antony Blinken sa att Wagners grundare Yevgeny Prigozhinborde vara oroligom hans säkerhet och pekar på historien ommystiska dödsfallav Kreml-utmanare. I det senaste exemplet på Moskvas tillslag mot oliktänkande, en framståendeRysk militärbloggaresom har varit kritisk mot Putinarresterades i Moskva, enligtRyska statliga medieroch ett telegrammeddelande som tillskrivs hans fru. hanhar häktatshäktad till den 18 september av en domare vid Meshchansky District Court i Moskva, rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti i fredags.
  • På marken:Två barn vardödadeav ryskt artilleri i byn Druzhba i östra Donetsk-regionen i fredags, enligt en regional tjänsteman.
15:25 ET, 21 juli 2023

Zelensky säger att han "samordnade ansträngningarna" för att återställa spannmålsaffären i telefonsamtal med Turkiets Erdogan

Från CNN:s Yulia Kesaieva

21 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (3)

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att han "samordnade ansträngningarna" för att återställa Svarta havets spannmålsaffär i ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

"På grund av Rysslands agerande är världen återigen på randen av en livsmedelskris", Zelenskyskrev på Twitter fredag. "Totalt 400 miljoner människor i många länder i Afrika och Asien riskerar att svälta. Tillsammans måste vi avvärja en global livsmedelskris."

Zelensky sa att han tackade sin turkiska motsvarighet "för det givande mötet" som hölls i Istanbul tidigare denna månad samt för Turkiets "principiella ståndpunkt angående [Ukrainas] NATO-medlemskap."

Den ukrainska ledaren sa också att han bad Erdogans hjälp med krigsfångsbyten och diskuterade hans fredsplan.

15:13 ET, 21 juli 2023

Zelensky säger att Ukraina måste neutralisera Krimbron som var målet för den senaste attacken

Från CNN:s Vasco Cotovio i London

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa i fredags att Kertjbron som förbinder Ryssland med Krim fungerar som en livlina för Moskvas invasion och måste neutraliseras.

"Krimbron, det här är inte bara en logistisk väg, det här är vägen som används för att mata kriget med ammunition, och detta görs dagligen", sa Zelensky till Aspen Security Forum, där han dök upp på video.

Rysslandannekterade Krim 2014i ett drag som Ukraina, dess allierade och olika internationella organ fördömde som olagligt. Zelenskij karakteriserade bron som en förlängning av det ryska brottet och kallade den "en fiendeanläggning byggd utanför lagen, utanför internationella lagar och alla tillämpliga normer."

"Så förståeligt är detta vårt mål," fortsatte han. "Varje mål som leder till krig, inte fred, måste neutraliseras."

Den ukrainske presidenten upprepade också att hans regerings mål är att "återta hela Krim."

"Det är vårt suveräna territorium, en oförytterlig del av vår nation," sade han.

Mer bakgrund:Ukraina har tagit på sig ansvaret fören attacksom dödade två personer och skadade en tredje på Krimbron tidigare i veckan.

Den nästan 12 mil långa korsningen är den längsta i Europa och hållerenorm strategisk och symbolisk betydelse för Moskva.

Måndagens attack var den andra på bron sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina, efter enbränsletanker exploderadenär du korsade den i oktober.

En källa till Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) sa till CNN att den senaste attacken var en gemensam operation av SBU och Ukrainas sjöstyrkor. Och tidigare denna månad gjorde Ukrainas biträdande försvarsminister vad som verkade varatydligaste erkännandet hittillsatt ukrainska styrkor också var ansvariga för oktoberattacken.

14:21 ET, 21 juli 2023

Ukrainas Zelensky säger långsammare motoffensiv på grund av senare än väntat start

Från CNN:s Vasco Cotovio i London

21 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (4)

Ukrainas president Volodymyr Zelenky säger att hans lands motoffensiv går framåtlångsammare än väntateftersom operationen startade senare än förväntat.

"Vi hade planer på att starta det under våren, men det gjorde vi inte, för ärligt talat hade vi inte tillräckligt med ammunition och vapen och inte tillräckligt med ordentligt utbildade brigader - jag menar, korrekt utbildade i dessa vapen," sa Zelensky till Aspen Security Forum via video på fredag. "Eftersom vi började lite sent kan det sägas - och det är sanningen som delas av alla experter - att det förutsatt att Ryssland var tiden att bryta all vår mark och bygga flera försvarslinjer."

”Definitivt hade de lite mer tid än de behövde; på grund av det byggde de alla dessa linjer. Och verkligen, de hade många minor på våra åkrar. På grund av det, en långsammare takt i våra motoffensiva handlingar”, sa Zelensky.

Den ukrainske presidenten sa att trots svårigheterna gjorde hans land framsteg.

"Vi ville inte förlora vårt folk, vår personal och våra militärer, vi ville inte förlora utrustning och på grund av det var de ganska försiktiga med de offensiva åtgärderna", sa han. "Jag skulle säga att vi närmar oss ett ögonblick då relevanta åtgärder kan ta fart eftersom vi redan går igenom några minlokaliseringar och vi minröjer dessa områden."

13:27 ET, 21 juli 2023

Ukraina säger att två barn dödades av rysk beskjutning i Donetsk-regionen

Från CNN:s Yulia Kesaieva och Vasco Cotovio

Två barn dödades av ryskt artilleri i byn Druzhba i östra Donetsk-regionen i fredags, enligt en regional tjänsteman.

"Vid 15-tiden besköt ryssarna byn med artilleri - en av granaten träffade gården där barnen vistades - en 10-årig pojke och en 16-årig flicka," chefen för Donetsk-regionen militäradministration, Pavlo Kyrylenko,skrev på sin Telegram-kanal. "De var bror och syster."

"Dessutom skadades en äldre kvinna i samma by under beskjutningen - hon fördes till sjukhus", tillade han.

Kyrylenko uppmanade invånarna att evakuera till områden längre från frontlinjen, särskilt om de har små barn.

"Än en gång uppmanar jag föräldrar till minderåriga barn att ta sina barn ur farozonen", skrev han. ”Barn ska inte leva nära krig. Du är ansvarig för säkerheten i deras liv, inklusive i lagens ögon.”
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 28/08/2023

Views: 5849

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.