20 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (2023)

47 inlägg

Sortera efter

12:04 ET, 21 juli 2023

Vår livebevakning avRysslands krig i Ukraina har flyttat hit.

22:44 ET, 20 juli 2023

Den bästa franska utrikespolitiska rådgivaren hävdar att Kina levererar militär utrustning för att stödja Ryssland

Från CNN:s Jim Sciutto och Rashard Rose

En främst fransk utrikespolitisk rådgivare hävdade på torsdagen att Kina levererar militär utrustning till Ryssland för att använda i Ukraina.

Emmanuel Bonne, rådgivare till Frankrikes president Emmanuel Macron, gjorde påståendet vid Aspen Security Forum när han pratade med CNN:s Jim Sciutto.

Sciutto frågade Bonne om västvärlden hade sett några bevis för att Kina har beväpnat Ryssland på något sätt i kriget i Ukraina.

"Ja, det finns indikationer på att de gör saker som vi skulle föredra att de inte gjorde," svarade Bonne.

När han blev pressad på huruvida Kina levererade vapen, sa Bonne: "Tja ... militär utrustning ... så vitt vi vet levererar massiv militär kapacitet till Ryssland."

Franska tjänstemän säger till CNN Bonne syftade på både teknologi med dubbla användningsområden och icke-dödlig hjälp, såsom hjälmar och kroppsrustningar.

"Vad vi mest behöver är kinesisk nedlagd röst." sa Bonne. "Vi behöver dem att förstå att Ukraina är en konflikt av global storlek och att vi inte kan erbjuda Ukraina att förlora av principiella skäl, men också av skäl som är mycket operativa. Och Det som står på spel för oss i Ukraina är mycket mer än, ni vet, Ukrainas suveränitet. Det handlar mycket om världens stabilitet."

Bonne fick frågan om vilka saker Kina inte borde göra." Leveransen av vapen förvisso, ekonomiskt stöd," svarade han.

Lite sammanhang:Kina hävdar att det är en neutral part i kriget i Ukraina och har försökt att presentera sig som en potentiell fredsmäklare i konflikten.

Enligt tidigareCNN rapporterar, kinesiska statligt ägda försvarsföretag har upprätthållit handelsförbindelser med sanktionerade ryska försvarsföretag sedan Moskvas invasion av Ukraina började. Experter säger att sådana väletablerade nätverk skulle kunna utnyttjas om Peking skulle ge direkt, dödligt stöd till Kremls krigsinsats.

Tidigare i år, västerländska ledarevarnadeKina övervägde det steget. Peking har upprepade gånger förnekat detta, hånat varningen som en "smutskastning" och upprepade gånger försvarat sin "normala" handel med Ryssland och avvisat vad man kallar "ensidiga" sanktioner mot Moskva.

Förra månaden,USA:s utrikesminister Antony Blinkensade att Kina hade försäkrat USA och andra länder att de inte skulle ge dödligt bistånd till Ryssland. "Vi har inte sett några bevis som motsäger det," sa Blinken.

"Vad vi dock har pågående oro över är kinesiska företag, företag som kan tillhandahålla teknik som Ryssland kan använda för att främja sin aggression i Ukraina. Och vi har bett den kinesiska regeringen att vara mycket vaksam på det, säger Blinken.
21:01 ET, 20 juli 2023

Odesa-missilhotet är över, säger Ukrainas flygvapen

Från CNN:s Sebastian Shukla i Odesa

Luftanfallsberedskapen och missilhotet i Odesa har nu upphört, enligt Ukrainas flygvapen, efter att tidigare varnat för fler attacker mot den södra hamnstaden.

CNN:s team på marken har också tidigare rapporterat att luftsirener ljöd i Odesa för fjärde natten i rad.

20:25 ET, 20 juli 2023

CIA-chefen säger att han tror att Prigozhin för närvarande befinner sig i Vitryssland

Från CNN:s Michael Conte

CIA-chefen Bill Burns sa på torsdagen att han tror att Wagners grundare Yevgeny Prigozhin för närvarande befinner sig i Minsk, Vitryssland, som han såg ut att ses i en ny video.

"Han har flyttat runt lite," sa Burns på Aspen Security Forum. "Jag tror att han har varit i Minsk på sistone. Jag är inte säker på att han har några planer på att gå i pension i Minsks förorter, men han tillbringade tid i Ryssland också.”

Burns kallade Rysslands president Vladimir Putin för "återbetalningens yttersta apostel" och sa att han skulle bli "förvånad om Prigozhin slipper ytterligare vedergällning."

"Om jag var Prigozhin, skulle jag inte skjuta min matprovare," sa Burns.

CNNrapporterade tidigare i veckanpå en video som verkade visa Prigozhin hälsa på sina kämpar i Vitryssland, i vad som skulle bli hans första offentliga framträdande sedan han ledde enväpnat uppror i Rysslandförra månaden.

Burns gav också en uppdatering omett samtal på Telegrami maj av CIA som uppmanade ryssar missnöjda avkrig i Ukrainaoch livet i Ryssland för att dela sina hemligheter. Han sa att Telegram-videon fick 2,5 miljoner visningar under den första veckan.

"Sanningen är att det finns mycket missnöje i Ryssland, i eliten och utanför den i Ryssland just nu, och vi slösar inte bort möjligheten som underrättelsetjänst att försöka dra nytta av det", sade Burns och kallade det. en "once in a generation"-möjlighet för underrättelseinsamling.
18:40 ET, 20 juli 2023

Förslag från afrikanska länder om Ukraina resonerar med Moskva, säger den ryska ambassaden

Från CNN:s Radina Gigova

Förslag från afrikanska länder om Ukraina-förhandlingar ger genklang hos Moskva och "förtjänar uppmärksamhet", säger Alexander Gusarov, Rysslands Charge d'Affaires i Storbritannien, enligt den statliga nyhetsbyrån TASS.

"Vi erkänner de afrikanska ländernas önskan och intresse att bidra till sökandet efter fredliga lösningar på den ukrainska krisen. Vi värdesätter deras förståelse för de underliggande orsakerna bakom pågående händelser," sa Gusarov till afrikanska diplomater i London under en briefing på torsdag.
"Vi tror att initiativen, sponsrade av våra partners från hela världen, inklusive från Afrika, förtjänar uppmärksamhet och inte på något sätt är förhastade. Dessutom, några av deras nyckelpremisser resonerar starkt med våra egna åsikter," tillade han.

En delegation av representanter från sju afrikanska länder inklusive Zambia, Komorerna, Senegal, Sydafrika, Republiken Kongo, Uganda samt Egypten,besökte Kiev den 16 juniför samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Dagen efter träffade de Rysslands president Vladimir Putin i St. Petersburg.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, på delegationens vägnar, presenterade för Putinen 10-punktsplansom skulle kunna bidra till en fredsprocess i Ukraina, enligt TASS. Alla sidor enades om att fortsätta samråden efter besöket, enligt TASS.

Ett andra toppmöte mellan Ryssland och Afrika kommer att äga rumSt Petersburg den 27 julioch 28, enligt TASS. Det första toppmötet hölls mellan den 22 och 24 oktober 2019 i semesterorten Sochi vid Svarta havet, enligt TASS.

18:24 ET, 20 juli 2023

Ryssland använde nästan 70 missiler och nästan 90 Shaheddrones på bara fyra dagar, säger Zelensky

Från CNN:s Radina Gigova och Yulia Kesaieva

20 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (1)

Ryssland har använt nästan 70 missiler av olika typer och nästan 90 Shaheddroner under bara fyra dagar under attacker mot de ukrainska städerna iOdessa,Mykolaivoch andra sydliga samhällen, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

"Naturligtvis lyckades våra soldater skjuta ner några av fiendens missiler och drönare, och jag tackar var och en av våra himmelsförsvarare för detta", sa han på torsdagen i sitt nattliga tal." för att skydda hela den ukrainska himlen."

Ukraina arbetar med partners "så omfattande som möjligt" för ytterligare luftförsvarssystem som kan ge säkerhet till Odesa och andra städer över hela landet, sade Zelensky.

På tal omSvarta havets spannmålsaffär, sade Zelensky att arbetet "för att mobilisera världen för att skydda livsmedelssäkerhet och normalt liv" fortsätter. Han sa att han talade tidigare på torsdagen för första gången med den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed Ali, vars land upplever "en av de mest kritiska situationerna i världen".

"Jag är övertygad om att vi i år kan göra allt tillsammans, hela världen," sa Zelensky. "Ingen i världen är intresserad av Rysslands framgång med att förstöra den globala matmarknaden."

Den ukrainske presidenten tackade också länder som har utökat sanktionerna mot Ryssland på grund av dess krig i Ukraina.

"Ryssland och alla i den här världen som vågar hjälpa terrorister måste känna det ständigt ökande sanktionstrycket, oavsett om de är individer, företag eller länder", sa Zelensky.

18:04 ET, 20 juli 2023

Framsteg är hårt vunna på Ukrainas sydfront trots nya pansarfordon

Från CNN:s Alex Marquardt, Sebastian Shukla och Daria Martina Tarasova

Efter månader av förväntan lanserade Ukraina äntligen sin "våroffensiv" i början av juni.

Alla visste att det skulle bli tufft för ukrainarna, efter att ha sett Ryssland gräva i och bygga upp ett enormt försvar under månader. Men även utan egentliga förväntningar på att offensiven skulle se ut som Ukrainas blixtsnabba frammarschCharkiv i september förra året, var förhoppningen bland västerländska tjänstemän att Ukraina skulle vara längre och mer framgångsrika än de är just nu.

Offensiven har bevisatmer utmanande än många förväntade sig, även med en arsenal av nya västerländska vapen och utrustning som underblåser anfallet.

Bland de mest efterlängtade utrustningarna var det amerikansktillverkade Bradley Fighting Vehicle,ett kritiskt tilläggför att hjälpa infanteriet att korsa den farliga och öppna terrängen.

En 19-årig soldat som går efter hans anropssignal, "Kach" talade med CNN. Hans brigad, den 47:e mekaniserade brigaden, är den enda som har tagit emot de eftertraktade Bradleys, varav 200 har begåtts av USA.

De bepansrade stridsfordonen är så beundrade av ukrainska soldater att springande runt Kachs teams läger och skällande är "Bradley" - brigadens presschefs sex månader gamla räddningsvalp.

Kardborrbandsflaggan på Kachs bröst var en avskedsgåva från hans amerikanska tränare i Tyskland, som sa till honom att det skulle ge lycka. Men det var den tjocka rustningen, kraftfulla maskingevären, raketerna och mörkerseendekapaciteten på Bradley som gav Kach en boost av självförtroende när han beordrades att attackera ryssarna.

När brigaden gjorde det var ryssarna redo. Täta minfält hade lagts, rader av slingrande diken grävdes. Ryskt artilleri började plocka bort de fordon som skickades ut för att minröja området. Utöver det var denna södra attackriktning kanske den mest förutsägbara i offensiven: utformad för att försöka slå igenom den ryska linjen, köra söderut och dela den södra landbron som förbinder det ryskockuperade Krim och Donbas innan den slutligen når havet av Azov.

De47:a stötte på problem mycket snabbtförsöker genomborra den ryska linjen i sin nyförvärvade rustning. Foton och videor visade förkolnade pansarfordon, inklusive Bradleys och en tysk leopardstridsvagn. Oryx, en militär analyswebbplats baserad på information med öppen källkod,rapporteraratt omkring tre dussin Bradleys har förstörts eller skadats.

Läs mer här.

18:07 ET, 20 juli 2023

Ukrainska trupper har börjat använda klustervapen från USA. Här är vad mer att veta

Från CNN-personal

Ryska attackerade den södra ukrainska hamnstaden Odesa feller tredje natten i rad.

Efter Moskvastillbakadragande från Black Sea Grain Initiative, sade det ryska utrikesministeriet på onsdagen att alla fartyg som seglar i Svarta havet till ukrainska hamnar skulle betraktas som potentiella transportörer av militär last.

Samtidigt har Ukraina börjat använda de kontroversiella klusterbomberna från USA, bekräftade Vita huset på torsdagen.

Här är vad du ska veta:

  • Odesa slår till:Ryska styrkor har attackerat hamnstäder vid Svarta havet, särskilt den södra hamnen i Odesa. En person dödades där i strejker på torsdagen, sade tjänstemän. Rysslands försvarsminister sade att attackerna mot Odesa var som vedergällning för Ukrainas attack mot denKrim-bronpå måndag.
  • Black Sea Grain-erbjudande:Attackerna kommer efter att Ryssland drog sig ur ett kritiskt spannmålsavtal som tillät ukrainsk spannmålsexport en säker väg ut ur landet. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade för att attacker mot hamnstäder kommer att påverka"långt bortom Ukraina"när det gäller priser på mat. FN kommer att fortsätta förhandla för att fåmer ukrainsk export igenom, sade representanten för Ukraina för UN-världsmatprogram.
  • Krimbron:Bron som förbinder den annekterade Krimhalvön med det ryska fastlandet vartillfälligt stängtoch varningssystemet för flyganfall aktiverades tidigt på fredagen, rapporterade den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.
  • Klustervapen:Ukrainska trupper har startatanvända klustervapen från USAi derasmotoffensiv mot Ryssland, enligt en tjänsteman i Vita huset. De har använt de kontroversiella vapnen"lämpligt"och "effektivt" i strid, sa John Kirby, samordnare för det nationella säkerhetsrådet för strategisk kommunikation.
  • Nya sanktioner:Biden-administrationen tilladenya sanktionersom riktar sig till företag och leverantörer som har hjälpt till att underblåsa Rysslands krig i Ukraina genom att tillhandahålla produkter med dubbla användningsområden. "Dagens agerande representerar ytterligare ett steg i våra ansträngningar att begränsa Rysslands militära kapacitet, dess tillgång till slagfältsförnödenheter och dess ekonomiska resultat", sa finansminister Wally Adeyemo i ett uttalande.
18:26 ET, 20 juli 2023

Det ryska sändebudet förnekar planer på att attackera civila fartyg och att skylla på Ukraina

Från CNN:s Radina Gigova

20 juli 2023 – nyheter från Ryssland och Ukraina (2)

Ryssland har ingen avsikt att rikta in sig på civila fartyg i Svarta havet och att skylla på Ukraina, sade Anatolij Antonov, Rysslands ambassadör i USA, på torsdagen.

Han svarade på en mediefråga om kommentarer från det nationella säkerhetsrådets talesmanAdam Hodge på onsdag. Hodge hävdade också att Ryssland har lagt ytterligare sjöminor i inflygningen till ukrainska hamnar.

"Försök att tillskriva Ryssland förberedelserna av någon form av attacker mot civila fartyg är rent påhitt. Det är ingen hemlighet att [USA:s] administration inte skyr de mest basala anti-ryska informationsprovocationerna", sade Antonov i ett uttalande publicerat. på ambassadens Facebooksida.
"Vi betraktar uttalandena från USA som ett försök att på något sätt dölja sina egna destruktiva aktiviteter som syftar till att faktiskt sabotera genomförandet av de ömsesidigt överenskomna Istanbulavtalen. Att avskräcka företrädare för den globala södern från att samarbeta med Ryssland. Att undergräva förtroende för vårt land, som inte i ord utan i handling hjälper utvecklingsländer genom att tillhandahålla mat och gödningsmedel, inklusive gratis, säger Antonov.

Det är "särskilt indikativt att administrationen intensifieras med sådana insinuationer inför stora internationella forum", sade Antonov och tillade att "en ny omgång av falsk propaganda" används inför det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika som är planerat till slutet av juli i St Petersburg ochdet kommande BRICS statschefsmöteti Augusti.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 13/08/2023

Views: 5851

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.